Számos alapvető változtatást is véghez kell vinni a magyar alkotmányban az Európai Unióhoz való csatlakozásig.

Mindenekelőtt egy csatlakozási klauzula megalkotására és beépítésére van szükség, mely a csatlakozás időpontjában bizonyos állami jogosultságokat az EU-ra ruházna.

Egyelőre nem lehet tudni hány pontban és milyen mértékben módosul az alaptörvény. A bizonytalanságot csak tetézi, hogy az Unió saját rendszere is éppen reform előtt áll. Így még azt sem lehet tudni, hogy pontosan milyen szervezetnek leszünk a tagjai.

Az a mód, ahogyan az egyes országok átveszik az EU előírásait, igen változatos. Mivel nincs legjobb recept, az itthoni jogalkotóknak kell megtalálniuk a magyar viszonyoknak leginkább megfelelő utat. Vannak országok ahol az EU törvényei automatikusan bekerülnek a hazai jogrendszerbe, míg más tagállamokban ehhez a parlament ratifikációja szükséges.

Mindenképpen változik majd a kormány, a parlament és a Nemzeti Bank jogköre. Míg a MNB és a parlament szerepe egyértelműen csökken, addig a kormány hatáskörének változása komplex módon alakul át. Az eddigi jogköreiből sok átkerül majd uniós intézményekhez, ám az Európa Tanácsban való kiemelt szerepe miatt, majd eddig parlamenti jóváhagyáshoz kötött döntéseket is hozhat.