A brit parlament alsóháza az ősszel hozzákezd annak vizsgálatához, hogy a mind szélesebb körű kezdeményezésnek engedve enyhítse-e a cannabis alapú kábítószerek használatának törvényi tilalmát.

A BBC szerint a törvényhozás befolyásos belügyi bizottsága októberben kezdi tárgyalni a kérdést. A bizottság várhatóan meghallgatja Lord Irvine lordkancellárt és David Blunkett belügyminisztert is. A lordkancellár, amellett, hogy a Lordok Háza elnöke, egyben igazságügyi miniszter, és legfőbb bíró is.

A parlamenti bizottság a szerdán ismertetett tervek szerint minden lehetséges oldalról körül akarja járni a kérdést: tanulmányt készíttet egyebek mellett arról, hogy az esetleges liberalizálás milyen hatással lenne a keresletre és a kínálatra, valamint a bűnözésre.

A munkáspárti kormány hivatalosan egyelőre erősen ellenzi a brit kábítószer-törvények bármilyen mértékű lazítását, de Blunkett belügyminiszter annyit megengedett minapi nyilatkozatában, hogy “intelligens, felnőtt módon” vitatkozni azért lehet a kérdésről. A BBC a múlt héten közvélemény-kutatást végzett a Munkáspárt körében, és a megkérdezett 116 alsóházi Labour-képviselő nagy többséggel támogatta a törvényenyhítés lehetőségének alapos megvizsgálását.

Általános meglepetésre a liberalizálás mellett emelt szót nemrégiben az ellenzéki Konzervatív Párt egyik vezető tisztviselője, Peter Lilley, a volt tory kormány egykori államminisztere is. Nemrég rendőrségi jelentés is készült az ügyben, és a jelentés készítői a könnyűdrogok fokozatos dekriminalizálása mellett foglaltak állást, bár a teljes legalizálást elutasították.

Egy tavalyi felmérés szerint a britek 80 százaléka úgy véli, hogy a cannabis használatát legalizálni kellene. Nagy-Britanniában a kábítószertörvények megsértéséért jelenleg elvileg akár életfogytig tartó börtönbüntetést is lehet kapni, ha a vétkest nagyobb mennyiségű kemény drog csempészésén vagy terjesztésén érik tetten. Valójában kisebb mennyiségű marihuána vagy hasis birtoklásáért legfeljebb intést kap az ember.