Adrian Nastase román miniszterelnök szerint Románia semmilyen formában nem tudja elfogadni a határon túli magyarokról szóló törvény végrehajtását saját területén.

Egy nappal e nyilatkozata előtt, amikor Orbán Viktorral tárgyalt a kérdésről, még engedékenyebbnek mutatkozott a státustörvényt illetően.

A kormányfő vasárnap Rimnicu Valceában részt vett a román himnusz napja alkalmából szervezett ünnepségen, s beszédében kitért a magyar miniszterelnökkel előző nap folytatott tárgyalásaira. Határozottan visszautasította Tőkés László püspök legutóbbi kijelentéseit.

  • A kisebbségek kérdését illetően minden, ami jó Európában, jó számunkra is, de nem kívánunk kísérleti terep lenni azok számára, akik még mindig revizionista eszméket melengetnek – fogalmazott Adrian Nastase. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a román parlament elfogadta a kisebbségek anyanyelvének használatát lehetővé tévő közigazgatási és az anyanyelven való tanulás jogát biztosító oktatási törvényt, mivel ezt az európai normarendszer előírja. Ugyanakkor a román kormány nem érthet egyet azzal a törvénnyel, amelyet egy másik állam fogadott el, s amely törvény a gazdasági és szociális jogokat illetően etnikai alapon diszkrimináló elemeket vezet be.

A román miniszterelnök szerint a román-magyar kormányközi vegyes bizottság szeptemberre tervezett ülése ad lehetőséget arra, hogy megpróbálják egyeztetni a magyar státustörvény végrehajtásával kapcsolatos román és magyar álláspontot. – Ha ez nem sikerül, a problémát a román parlament elé visszük – szögezte le Adrian Nastase, aki ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy Románia az egyetlen ország a térségben, ahol az ott élő minden nemzeti kisebbségeknek van parlamenti képviselője, s a törvényhozásban jelen van egy etnikai párt is, amely képviselheti választóinak érdekeit.

Adrian Nastase beszédében határozottan elutasította, hogy Tőkés László püspök “adjon leckét toleranciából és ő magyarázza el, hogy mit nem tettek meg Romániában”. A miniszterelnök arra válaszolt, amit Tőkés László püspök pénteken, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem státustörvény-fórumán mondott. A püspök beszédében egyebek között kifejtette, hogy folytatódik a romániai magyarság asszimilációja, mivel “Erdély elrománosítása a cél”. – A püspöknek el kellene mennie Magyarországra és meg kellene néznie, hogy mi történik az ottani romániai kisebbséggel – szögezte le Nastase. A román miniszterelnök hozzátette, hogy Tőkés László Romániában és külföldön tett “szélsőséges kijelentései” nem használnak sem a magyar nemzetiségnek, sem annak, hogy miként kell a kisebbség és a többség kapcsolatát kiépíteni egy demokratikus államban.

Adrian Nastase a román himnusz napja alkalmából leszögezte: “nagyon világos üzenetet kívánunk küldeni a toleranciáról és nemzeti jelképeinkről, arról a határozott szándékunkról, hogy megvédjük értékeinket, bárki is támadjon azokra”.