A vállalatvezetők lakására is kiterjedő házkutatási jogot szeretne magának az EU végrehajtó szerve, az Európai Bizottság – jelentette be Mario Monti versenyfelügyeleti biztos.

Az Európai Bizottság felhatalmazást akar kapni, hogy házkutatást tarthasson azon cégek vállalatvezetőinek lakásán, melyeket versenyellenes magatartással gyanúsít – jelentette ki az EU versenyfelügyeleti biztosa a Le Monde című francia lapnak. Mario Monti rögtön hozzátette azt is, hogy az EU ilyen esetben természetesen igénybe venné a helyi hatóságok közreműködését is. Monti ugyanakkor tagadta, hogy ez az ötlet is erősítené a Bizottságról kialakuló “nagy testvér”, avagy az “európai szuperkormány” képet. A vállalatvezetők szerinte felnőtt emberek, és tudják, hogy a méltányos piaci verseny egyaránt érdeke a fogyasztóknak és a cégeknek.

A Bizottságot 1962 óta jogszabály hatalmazza fel, hogy ellenőrizze a vállalatok viselt dolgait, és engedélyeztetési joga van a vállalategyesülések ügyében is. A verseny megsértésének, például monopolhelyzettel való visszaélés, kartellalakítás, titkos ármegállapodás gyanúja esetén házkutatást is tarthat a cégek irodáiban. Néhány hete éppen hat német és brit mobiltelefon-társaságnál tartott ilyen razziát a Bizottság, mert feltételezi, hogy a roamingolás, azaz a külföldről indított hívások esetén titkos megállapodás alapján szabott árat használnak, növelve így a fogyasztók költségeit.
A hatáskör kiterjesztése a cégvezetők lakásainak vizsgálatára ennek a jognak a modern korhoz való igazítását jelenti – mondta el Michael Tschreny. A versenyügyekért felelős szóvivő kifejtette, hogy a javaslat a 2000 szeptemberében benyújtott reformcsomaghoz kapcsolódik, ez a vállalatok ellenőrzésének hatékonyságán kíván javítani, és figyelembe veszi a technikai fejlődés miatt megváltozott helyzetet is. A vállalatvezetők általában előre tudják, hogy irodáikban házkutatásra számíthatnak, ezért egyre többen hazaviszik a kényes iratokat. Ezt ma már egy CD-n nagy mennyiségben is könnyedén megtehetik – tette hozzá. Tscherny ugyanakkor kérdésünkre hangsúlyozta, hogy a hatáskör kiterjesztése esetében is szigorúan csak bírói felügyelet mellett ellenőriznék a lakásokat.