Van még néhány dolog, amit fontos elintézni az új tagok belépése előtt, ilyenek: 400 új tolmács beszerzése, a jogszabálygyűjtemény egyszerűbb és rövidebb változatának megalkotása, új iskolák és bölcsődei férőhelyek létesítése, valamint évi 20 millió euró pluszköltség előteremtése az új tagállamok felvételét követően.

Az Európai Bizottság elkészítette jelentését arról, hogy mennyi pénz és milyen lépések szükségesek ahhoz, hogy a göteborgi csúcstalálkozón ígért 2004-es időpontig felkészülhessen az új tagok fogadására. A felkészülésben problémát okoz, hogy a csatlakozás időpontja és az elsőként belépő országok még mindig nincsenek meghatározva.

A bizottság azzal számol, hogy 2004-től tíz új állam csatlakozik, és ezért a jelenlegi 11-ről 21-re nő a hivatalos nyelvek száma. Nyelvenként 40 tolmácsra lesz szükség, összesen tehát 400 új munkatársat kívánnak felvenni és kiképezni. Nem lesznek képesek azonban biztosítani, hogy minden nyelvről minden más nyelvre lesz kereszttolmácsolás. A megoldás: az új tagállamok nyelveiről először németre, franciára vagy angolra fordítanak, és onnan a jelenlegi tolmácsok végzik el a továbbfordítást.

A bizottság azt is jelezte, hogy a következő tíz évben 2500 új munkatárssal kell bővítenie jelenlegi 24 ezer fős stábját. Ez azt is jelenti, hogy szükség lesz az EU-bürokraták gyerekeit kiszolgáló egy-egy új iskolára Brüsszelben és Luxemburgban, és az unió fővárosában 600 új óvodai-bölcsődei férőhelyet is létre kell hozni. Az irodahelyek miatt ellenben nem kell aggódni. Hiszen várhatóan 2004-re elkészül az EU-t is szimbolizáló híres Berlaymont épület, amely háromezer új munkatársat képes befogadni.