A román hatóságok túlméretezett történelmi megemlékezésekkel és mítoszokkal próbálják ellensúlyozni a magyar státustörvényben kilátásba helyezett “magyar igazolvány keltette zavarokat” – írta a hétfői román sajtó.

A National című napilap egy hivatalos közlemény alapján beszámolt arról, hogy a világ románjainak egységéért síkra szálló kulturális liga 25 más román civil szervezet közreműködésével augusztus 9. és 19. között megszervezi “az első román egyesülés megvalósítójaként” nyilvántartott Mihály vajda (Mihai Viteazul) halála 400. évfordulójára való megemlékezést.

Az országos zarándoklatként elképzelt és megszervezett megemlékezés Ion Iliescu államfő és Teoctist ortodox pátriárka jelenlétében a Román Akadémián megtartandó rendezvénnyel indul, melynek részvevői aztán mintegy 1700 kilométeresre tervezett jelképes zarándokútra indulnak. A zarándokút résztvevői Bukaresttől Targovisten, Craiován, Gyulafehérváron, Kolozsváron, Zilahon, Nagybányán át Suceaváig és Jászvásárig (Iasi) követnék a román fejedelemségek első egyesülését megkísérlő Mihály vajda által bejárt helyeket. A nemzeti lobogók alatt vonuló zarándokok az ország minden tájáról begyűjtött földmintákat tartalmazó urnát vinnének magukkal, amelyet aztán a Mihály vajdáról elnevezett bukaresti templomban, onnan pedig a majdan felépülő Nemzeti Megmentés Katedrálisában helyeznek majd el.

Mint a lap megírta, a megemlékezés arányait az teszi igazán érdekessé, hogy a rendezvény egybeesik “a vitatott magyar igazolvány által keltett zavarokkal”. Ez alkalommal ugyanis – mutatott rá a National – kitűnt, hogy sok román semmibe vette nemzeti identitását és bizonyos anyagi természetű előnyöket biztosító igazolvány kedvéért szívesen lemondana nemzetiségéről is. Ilyen körülmények között “a magyarok által megölt Mihai Viteazul mítoszával a román hatóságok megpróbálják felébreszteni a románok nacionalizmusát és patriotizmusát” – írta a bukaresti napilap.