A titkosszolgálat olyan információk birtokába jutott, amely szerint a vadászgéptender ügyében a honvédelmi tárca vezetői – Szabó János vagy Homoki János – közül valaki kenőpénzt fogadott el.

A hírt a Stop! című magyar internetes portál közölte. Simicskó István nemzetbiztonsági államtitkár az [origo] kérdésére elmondta: “Jelenleg nincs olyan információ a Nemzetbiztonsági Hivatal birtokában, amely teljes mértékben alátámasztaná az internetes újság állításait.”

Az [origo] titkosszolgálati forrásból származó információi szerint azonban a hír megalapozott, a hivatal valóban hozzájutott olyan információkhoz, amelyek szerint a MiG-29-esek felújítására pályázó német-orosz konzorcium megvesztegetett valakit a HM felső vezetésében.

Tavaly nyáron komoly visszhangot váltott ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök külföldi útja idején Szabó János honvédelmi miniszter szándéknyilatkozatot írt alá az említett társasággal a MiG 29-esek felújítására, miközben a kormány ezzel teljesen ellentétes állásponton van az ügyben, jelenleg is nyugati vadászgépek beszerzéséről tárgyal többek között az Egyesült Államokkal és Svédországgal.

Az ügy várhatóan politikai síkra terelődik. Orbán Viktor miniszterelnök a Hét című televíziós műsornak adott legutóbbi interjújában utalást is tett a MiG-felújítás várható fejleményeire: “Általában az ellenzék viszonya a MIG-ek beszerzéséhez, fölújításához meglehetősen zavaros történet, elég sok mindent olvastam és hallottam e felől, szerintem az előttünk álló időszakban még fogunk is hallani majd erről.” – mondta a kormányfő.

A titkosszolgálatnak nincs nyomozati jogköre, amennyiben bűncselekényre utaló információhoz jut, az ügyet át kell adnia valamely nyomozó hatóságnak, jelen esetben a Legfőbb Ügyészségnek.