A Magyar Szocialista Párt kormányra kerülése esetén a legsürgősebb teendők közé fogja sorolni az úgynevezett antidiszkriminációs törvényjavaslat parlamenti megvitatását – közölte Kósáné Kovács Magda, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának szocialista elnöke a párt pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta, hogy a gyűlöletbeszédet szabálysértésként javasolják szankcionálni, azaz a szabálysértési törvény módosításai nyomán a szóban megnyilvánuló gyűlöletkeltés elkövetőjét 150 ezer forintos bírsággal sújtanák.

A szocialista politikus álláspontja szerint jelenleg önmagában a gyűlöletbeszéd, a zsidózás, a cigányozás nem büntethető, csak akkor, ha ez “kényszerítésben, vagy más erőszakos cselekményben valósul meg”.

Bárándy Gergely, az MSZP jogi szakértője szólt arról, hogy a szocialisták a Büntető törvénykönyv több ponton való módosítását tartják szükségesnek, így kiegészítenék a kiskorú veszélyeztetésének törvényi tényállását, valamint megváltoztatnák a természet elleni fajtalanság bűncselekményének elnevezését.