Két elképzelés a kisgazdaságokról · Vagyonközösség vagy családi vállalkozás?

Egyelőre még kétféle elképzelés létezik a kormányzaton belül a családi gazdaságok kialakításáról. A egyik variációt már elkészítette az FVM, a másikon tavasz óta dolgozik a Miniszterelnöki Hivatal – tudta meg a Magyar Nemzet. A végleges tervezetnek augusztus végén kell a kormány elé kerülnie.

Jövő szerda a határideje a mezőgazdasági családi vállalkozásokról szóló törvénytervezet elkészültének. Az illetékes szaktárca tartja magát a határidőhöz, mert a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban (FVM) összeállították a tervezetet, amelyet már tárcaközi egyeztetésre is kiküldtek. Simításaira az augusztus 23-i közigazgatási államtitkári egyeztetésen kerülhet sor, így kerül majd augusztus 28-án a kormány elé.

Ugyanakkor úgy tudjuk, a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) is készül egy tervezet, amely nem teljes mértékben fedi az FVM elképzeléseit. A MeH-ből származó információink szerint valóban – még a tavasszal – különbizottság alakult e célra, amelynek elgondolásai némiképp eltérnek az agrártárca családi gazdaságokat illető elképzeléseitől.

A MeH munkacsoportja egyéni adózási szabályok mentén egy családra, mintegy vagyonközösségre alapozná az adózást, míg az agrártárca a vállalkozói típusú gazdaságok kialakítását szorgalmazza.

Berczi Norbert, az agrártárca helyettes államtitkára lapunknak elmondta, nincs tudomása más készülő törvénytervezetről. Minisztériuma a kálócfai kormányülésen bejelentettek szerint dolgozik az előterjesztésen. A készülő törvény tartalmazza majd a családi mezőgazdasági vállalkozások definícióját is – tette hozzá.

Mint már a Magyar Nemzet megírta: az FVM a családi gazdaságokat az egyéni vállalkozás speciális formájának tekinti, mert a családi gazdálkodók nagy része már ma is ebben a formában végzi tevékenységét, és mert ez a vállalkozási forma jár a legkevesebb adminisztrációval. A családi vállalkozáson belül egy személy lehet a jogok és kötelezettségek alanya. Ezzel szemben áll a MeH elképzelése, amely nem az egyéni vállakozási formát, hanem a vagyonközösséget preferálja.

A családi gazdaságokat augusztus 15-ig, a földügyeket kezelő törvénytervezeteket augusztus végén terjeszti a kormány elé az FVM. A törvényeknek szeptember 19-ig kell a parlament elé kerülniük, hogy még ebben az évben szavazhassanak róla a honatyák. A családi gazdaságok megerősítésre fordított direkt pénzügyi támogatás összege húszmilliárd forint, amit – információink szerint – a költségvetés általános tartalékából finanszíroznának, abban az esetben, ha az FVM képtelen lenne átcsoportosítani támogatásait. Ugyanakkor Vonza András a mezőkövesdi kormányülés után azt nyilatozta, hogy szeptemberre elkészülnek az átdolgozott agrárár-támogatások, de arról nem szólt, hogy az ehhez szükséges forrásokat honnan kívánják előteremteni.