A Scotland Yard és az FBI közös nyomozását követően Nagy-Britanniában őrizetbe vették azt a fiatal férfit, aki a Leaves névre keresztelt e-mail-vírust készítette.

A brit és amerikai nyomozóhatóság több mint egy hónap késéssel számolt be a sikeres akcióról.

A július 23-án előzetes fogságba helyezett 24 éves férfit azzal vádolják meg a bíróság előtt, hogy ő dolgozta ki és terjesztette el az egy hónappal ezelőtt felbukkant, szakemberek által W32.Leave kódnéven azonosított programot.

A hacker által készített féregvírus a Microsoft Outlook levelezőprogramot használók számítógépét fertőzte meg. Miután a címjegyzékben található internetezőknek továbbküldte magát, hátsó ajtót nyitott az illetéktelen behatolók számára, akik így hozzáfértek a merevlemezen tárolt adatokhoz.

Antivírus szakemberek a CNN-nek nyilatkozva elmondták, a vírus július 9-én bukkant fel a világhálón. A vírusos e-mail önmagát egy, a Microsoft által kiadott javítócsomagnak álcázta.

A Symantec mérnökei a W32.Leave veszélyességét alacsony fokozatúnak minősítették. A vírus jóval kevesebb figyelmet kapott, mint a Code Red, amely néhány óra leforgása alatt internetes szerverek százezreit fertőzte meg, és dollármilliókban mérhető kárt okozott.