A cég pénteki bejelentése szerint Virginia város kerületi bírósága májusi döntését megmásítva ejtette a Rambus ellen hozott szabványügyi vádakat.

Az eredeti kereset szerint a Rambus úgy szabványosította saját DDR SDRAM technológiáját, hogy közben maga a cég is tagja volt a szabvány sorsáról döntő testületnek. A probléma a Rambusnak az Infineon ellen kezdeményezett perében merült fel, amelyben a Rambus az SDRAM és a DDR SDRAM szabadalmának megsértésével vádolta meg a német félvezetőgyárat. Mint ismeretes, a Rambus egy sor más chipgyártó ellen is hasonló pereket indított. Az Infineon elleni pert a Rambus a szabadalmi problémák miatt elvesztette, ráadásul 3,5 millió dollár kártérítés megfizetésére is kötelezték, de az összeget később 350 ezer dollárra mérsékelték.

A bíróság csütörtöki döntése egyébként egyszer és mindenkorra elejét veszi a két vállalat egymás elleni DDR SDRAM pereinek az Egyesült Államokban, de mivel a Rambus DDR SDRAM-jai nem felelnek meg a JEDEC-szabványnak, ezért a cég köteles megfizetni a győztesnek nyilvánított Infineon 7,1 millió dolláros perköltségét. A cégek közti jogi csatározásnak ezzel még nincs vége, ugyanis német bíróság előtt is meg kell küzdeniük egymással, mivel a Rambus az európai szabadalmainak megsértéséért ott is pert kezdeményezett az Infineon ellen. A német cég abban reménykedik, hogy az amerikai példa nyomán ebben a perben is ő lesz a győztes.