A Csendes-óceáni térség kis országai határozottan állást foglaltak adórendszerük megválasztásának szuverén joga mellett, szemben a fejlett államoknak a pénzmosás elleni harccal kapcsolatos fenyegetésével. A 16 tagállamot tömörítő Csendes-óceáni Fórum, amely éves csúcstalálkozóját Nauru szigetén tartotta, szombaton hagyta jóvá a fenti állásfoglalást.

A vendéglátó ország a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) fenyegetése ellenére közölte, hogy nem hajlandó változtatni adótörvényein. A kicsiny, alig 12 ezer lakosú szigetet ugyanis azzal vádolják, hogy az orosz maffia Nauru mintegy 400 off-shore bankjában mossa a pénzét. Az orosz központi bank szerint az orosz alvilág mintegy 70 milliárd dollárt utalt át ezekbe a pénzintézetekbe.

Az OECD szeptember 30-ig adott ultimátumot Naurunak, valamint a szintén csendes-óceáni Cook-szigeteknek, Niue-nak, a Marshall-szigeteknek és Vanuatunak adótörvényeinek szigorítására, ellenkező esetben valamennyiüket nemzetközi szankciókkal sújtják.

A résztvevők egyúttal aggodalmukat fejezték ki az indonéziai Irian Jaya tartományban elharapódzó erőszak miatt, s felszólították az Egyesült Államokat, hogy vizsgálja felül az éghajlatváltozások elleni küzdelem miatt született kiotói jegyzőkönyvvel kapcsolatos elutasító álláspontját. Elfogadták továbbá egy szabadkereskedelmi zóna létrehozásának elvét a térségben.