Tovább tart a nyilatkozatháború arról, vajon az Országimázs Központ 4,2 milliárdos pályázatának bírálói – akik a Fidesz korábbi kampánycégét hozták ki győztesként – jogszerűen vettek-e részt a testületben.

A nyomozóhatóság Polt Péter legfőbb ügyész felkérésére a héten dönt arról, hogy elrendelik-e vagy megtagadják a nyomozást, esetleg feljelentéskiegészítést tartanak szükségesnek amiatt, hogy Tóth István Zoltán, az Országimázs Központ (OK) vezetője 120 napig nem tette közzé a központ által kiirt imázstender bírálóbizottságának névsorát.
Mint ismert, Keller László szocialista országgyűlési képviselő tette fel a kérdést a legfőbb ügyésznek, hogy a Büntetőtörvénykönyv szerint büntethető-e Tóth István Zoltán, mert adatkezelőként közérdekű adatokat eltitkol, illetve 15 napos válaszadási kötelezettségének nem tesz eleget.

A Miniszterelnöki Hivatal már több hete dolgozott a névsor megjelentetésén – állította az Index érdeklődésére a közhivatalnok. Az MH által megkérdezett informatikusok szerint egy szerver segítségével a névsor technikailag öt perc alatt feltehető a hálózatra.
A közbeszerzési törvény (kbt) részletesen szabályozza az összeférhetetlenségi eseteket. Az ajánlatkérő nevében eljáró személyeket illetően a kbt előírja: az eljárás előkészítésében, a felhívás, illetve a dokumentáció elkészítése során vagy az eljárás más szakaszában az ajánlatkérő nevében nem járhat el, illetőleg az eljárásba nem vonható be a közbeszerzés tárgyával kapcsolatos gazdasági tevékenységet végző gazdálkodószervezet (a továbbiakban: érdekelt gazdálkodószervezet), illetőleg az olyan személy vagy szervezet, aki (amely) az érdekelt gazdálkodószervezettel munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban áll, vagy az érdekelt gazdálkodószervezet vezető tisztségviselője; továbbá az érdekelt gazdálkodószervezetben tulajdoni részesedéssel rendelkezik; továbbá ezek hozzátartozója.

Várhegyi Attila, a kulturális tárca politikai államtitkára nem tartja összeférhetetlennek, hogy 1999-ben ő vezette azt a döntőbizottságot, amely úgy döntött, hogy a Fidesz választási kampányában közreműködő Happy End Kft. legyen a nyertes a kormányzati kommunikatív feladatok külső munkáinak elvégzésére kiírt tenderen.