Az augusztus 20-án záruló ítélkezési szünet után több nagy ügy tárgyalását kezdi meg és folytatja a bíróság.

Az idén nyáron is pihentek az al- és a felperesek, szabadságukat töltötték a tanúk és a vádlottak – ezt igazolja az, hogy csak nagyon kevesen keresték fel beadványaikkal, kérdéseikkel a bíróságok kezelőirodáit. Az ítélkezési szünet elmúlt egy hónapja alatt – július 22-étől mostanáig – mindössze néhány új per indult – tudta meg a Magyar Hírlap a Fővárosi Bíróság sajtóosztályán. Többéves tapasztalat, hogy a “jogkereső közönség” szeptemberben kezdi a hajrát, s októberben megindul a házassági bontóperek szezonja is.

Az ügyeletes szóvivők elmondták: folytatódik Tocsik Márta sikerdíjügye. Kérdés azonban, hogy a Fővárosi Bíróság büntetőtanácsa miként veszi figyelembe, hogy ugyanennek a bíróságnak a polgári tanácsa a nyári szünet előtt elutasította a Legfőbb Ügyészség keresetét. Ez azt kívánta elérni: nyilvánítsák semmissé a jogásznőnek az ÁPV Rt.-vel kötött sikerdíjas szerződéseit. A polgári bíróság szerint azonban sem a jó erkölcsbe, sem a jogszabályba nem ütközött az, hogy Tocsik közvetítést vállalt az önkormányzatok és az állami vagyonkezelő között. A büntetőbíróságnak viszont – a Legfelsőbb Bíróság tavalyi iránymutatása alapján – az egyes szerződések vizsgálata után kell állást foglalnia a büntetőjogi felelősségről. Információk szerint a Legfőbb Ügyészség a Legfelsőbb Bíróságtól kéri a semmisség kimondását.

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság ugyancsak másodszor próbálja első fokon megítélni Stadler József adócsalási ügyét, mely a Tocsik-perhez hasonlóan hat éve kezdődött el. Az akasztói vállalkozó kérésére most a nyomozókat hallgatja ki tanúként a bíróság. Stadler szerint ugyanis a rendőrök megengedhetetlen módszerekkel próbálták bebizonyítani a bűnösségét, így kapott megalapozatlanul 9 évet. A Pest Megyei Bíróság Tasnádi Péter maffiaügyét szeretné lezárni az év végéig.

A Budai Központi Kerületi Bíróságon folytatódik a Grespik László által kezdeményezett rágalmazási ügy. A magánvádló hivatalvezető azzal vádolja a Heti Hetes sztárjait, hogy becsületsértő kijelentésekkel, gesztusokkal színesítették műsorukat.

A polgári, a gazdasági ügyszakban a magyar állam lesz az első számú ügyfél. Az állam felperesként vesz részt a Fővárosi Bíróságon a Postabank volt könyvvizsgálói ellen kezdeményezett 100 milliárd forintos kártérítési ügyben. A négyes metró perében viszont – ahol szintén 100 milliárd forint a tét – alperesként szerepel. Alperes a magyar állam abban a polgári ügyben is, amelyet a Mol Rt. indított ellene, valamint a gazdasági miniszter és minisztérium ellen. Az olajcég azt állítja: mintegy 7 milliárd forint veszteség érte a gáz árának szerinte szabálytalan megállapítása miatt. A Fővárosi Bíróság első fokon úgy találta: nem kifogásolható az alacsony gázár. A Mol a Legfelsőbb Bírósághoz fellebbezett. Decemberben a Fővárosi Bíróság megtartja az első tárgyalást a ciánperben. A magyar állam 28,5 milliárd forint kártérítést követel az Aurul román-ausztrál vállalattól a tiszai ciánkatasztrófa miatt.