Európai szintű elfogatóparancsot vezet be az Európai Unió elnöki tisztét 2002. január 1-től betöltő Spanyolország. “Az EU történetében páratlan méretű bűnüldözési együttműködés alapvető fontosságú a terrorizmus elleni harcban” – mondta Josep Pique spanyol külügyminiszter.

Szeptemberben vitatja meg az Európai Parlament és várhatóan az év végéig, a belga elnökség vezetése alatt elfogadásra kerül az egységes európai elfogatóparancs, mely az EU polgárjogi bizottsága javaslatán alapul – írja az Eubusiness.

A javaslat szerint az elfogatóparancs egységesítése révén a bűnüldöző szervek EU-s hatáskört kapnak és hosszadalmas engedélyezési procedúrák válnak kiküszöbölhetővé. Főként a terrorizmus, az embercsempészet, a gyermekek elleni bűntettek, a tiltott fegyver- és kábítószerkereskedelem, a korrupció és csalás elkövetőit tudják hatékonyabban felkutatni és letartóztatni az európai bűnüldöző szervek.

A terrorizmus területén minimálisan egységesíteni kell a bűntettek és a büntetések meghatározásait. El kell törölni a korábbi kiadatási eljárásokat és be kell vezetni a terrorista cselekmények kölcsönös beszámítási rendszerét.

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Spanyolország rendkívül határozottan lép fel a terrorizmus ellen. A baszk paramilitáris szervezetek elleni harc tapasztalataival a spanyol politikai vezetés egyértelműen az élére áll a terrorizmus elleni EU-szintű harcnak. Josep Pique spanyol külügyminiszter elmondta, hogy az EU vezetői kifejezték politikai akaratukat egy európai egységes elfogatóparancs létrehozására.

“Előre kell lépnünk a bírósági ítéletek kölcsönös elismerésében és a kiadatás felgyorsításában” – hangsúlyozta Josep Pique.