Az igazságügyi tárca az Országos Cigány Önkormányzattal (OCÖ) együttműködve jogvédő hálózatot állít fel – tudta meg a Roma Sajtóközpont. “A tervek szerint a hátrányos megkülönböztetést szenvedett romákat jogi tanácsokkal és képviselettel látnák el” – tájékoztatott a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) elnökhelyettese. Heizer Antal elmondta, az IM, az OCÖ és a NEKH szakértői holnap egyeztetnek a program részleteiről. Több megyei ügyvédi kamara vezetőjének tájékoztatása szerint a tárca politikai államtitkára levélben már felvette velük a kapcsolatot.

A minisztérium kikérte a véleményüket a regionális iroda leendő ügyvédjének személyét illetően – közölte a Hajdú-Bihar Megyei Kamara elnöke, Sulyok Miklós, ennél többet azonban ő sem tud a tervről, az IM az általa kiválasztott ügyvédekkel folytat érdemi tárgyalásokat.

A kirendeltségek a már működő irodákhoz hasonlóan tevékenykednek, oktatási, foglalkoztatási ügyekben vagy akár a rendőri intézkedések után fellépnek majd. A hálózat működtetésének költségeiről egyébként eltér az IM és az OCÖ elképzelése: a tárca mintegy 20 millió forintot költene a programra, amiből közvetlenül fizetnék például az ügyvédek bérét is. A roma szervezet számításai szerint azonban majdnem tízszer ennyi pénzre lenne szükség. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda vezetője, Furmann Imre – bár üdvözli, hogy a kormány is felismerte a diszkrimináció veszélyeit – aggályait fejezte ki a tervvel kapcsolatban. Szerinte egy megkülönböztetést tiltó törvény, egy diszkriminációellenes hivatal vagy akár az ombudsmanok mozgásterének bővítése is jobban szolgálná a romák jogainak védelmét.

A Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, Horváth Aladár “jogállamhoz méltatlan lépésnek” tartja az IM döntését. A tárcának bőven akadt volna lehetősége, hogy fellépjen a diszkriminációs esetek kapcsán, de egyszer sem tette meg. Ehelyett a diszkrimináció- ellenes törvény kiváltásaként újraállamosítja a független civil jogvédelmet – fogalmazott Horváth.