A Magyar Televízió idei féléves mérlege és eredménye, illetve a Magyar Televízió reklámidejének értékesítéséről szóló pályázat is napirendre kerül az MTV Közalapítvány kuratóriumi elnökségének mai ülésén. Az MTV felügyelőbizottságának elnöke a napokban közleményben tudatta: vizsgálatot indított a köztévé és egy külső cég között a csatorna reklámblokkjainak hasznosításáról szóló megállapodás miatt. Az ügyletről ugyanis a bizottság csak utólag, a közelmúltban szerzett tudomást. Wighardt Mara közlése szerint a felügyelőbizottság törvényes feladatának megfelelően idén januárban írásban hívta fel a Magyar Televízió Rt. kuratóriumának és az akkori elnöknek, Szabó László Zsoltnak a figyelmét arra, hogy véleményük szerint, ha a reklámértékesítést külső cégnek adja ki az MTV Rt., akkor a közbeszerzési törvény alapján pályázatot kell kiírni.

A felügyelőbizottság, a közlemény szerint, áprilisban ismételten felhívta a figyelmet, hogy csak a közbeszerzési törvény betartásával történhet meg a reklámértékesítés. Bakó Lajos, a kuratórium elnöke lapunknak elmondta, csupán a 300 millió forint fölötti összegről szóló szerződéseket kell jóváhagynia a kuratórium elnökségének, illetve az egymilliárd forint fölötti megállapodásoknál tárgyalási joguk is van. Így a megállapodásról a Magyar Televízió elnöke saját hatáskörben dönthetett. Ugyanakkor a pályázat elkészítése a köztévé reklámidő-értékesítésére folyamatban van – tette hozzá az elnök.

Az MTV reklámidejének értékesítésével az Arbo elnevezésű cég volt megbízva, a cég vezetőjének állítása szerint szerződésüket hivatalosan máig nem bontották fel, miközben a köztévé egy másik céggel megállapodott. Ezért az Arbo vezetője fontolgatja, hogy jogi útra tereli az ügyet.