Központosítástól tartanak az internetszolgáltatók, mivel egy tervezet szerint az internetcímek, vagyis a domainnevek kiadásának szabályozása a kancelláriaminiszterhez kerülne. Eddig ezt ők maguk végezték.

Az internetes domainnevek bejegyzését most az Internetszolgáltatók Tanácsa végzi. Õk alakították ki azokat a szabályokat, amelyek alapján elfogadják vagy elutasítják egy-egy cím bejegyzését, és ők oldják meg a vitás ügyeket is. A készülő törvény a szabályozást a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter hatáskörébe utalná. Az internetszolgáltatók tanácsa furcsának tartja, hogy a szabályozása a kormány egyik tagjához kerülne. A Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó Informatikai Kormánybiztosság nem kívánt nyilatkozni az ügyben, mivel még csak tervezetről van szó.

A tervezet az elektronikus kereskedelem valamennyi fontos kérdésével foglalkozik: tárgyalja a szerződéskötés szabályait, továbbá fogyasztóvédelmi és adatvédelmi kérdéseket, ezenfelül megszabja a szállítói felelősségvállalással kapcsolatos kötelmeket. Vizsgál egyéb – csak az elektronikus üzletvitelben felmerülő, és az eddigi törvényi megközelítéstől eltérően szabályozandó – eseteket, például a nemzetközi szállításokkal kapcsolatos problémákat is.
A szabályozás kiterjed a kéretlen elektronikus ajánlatra, a spam levélre is.

Az internetes domain nevek bejegyzését most az internetszolgáltatók tanácsa végzi. Õk alakították ki azokat a szabályokat, amelyek alapján elfogadják vagy elutasítják egy-egy cím bejegyzését, és ők oldják meg a vitás ügyeket is. Egy készülő törvény azonban a szabályozást a miniszterelnöki hivatalt vezető miniszter hatáskörébe utalná. Az internetszolgáltatók tanácsa furcsának tartja, hogy a szabályozása a kormány egyik tagjához kerülne.

” Határozottan állíthatom, hogy nincs rá szükség, ezt mutatja a nemzetközi gyakorlat is, csak egy példát lehet mondani, Írországot, ahol ez egy miniszterhez tartozik”- nyilatkozta Nagy Csaba. Az informatikai kormánybiztos, Sík Zoltán híradónknak azt mondta, hogy csak egy munkaanyagról van szó, ezért nincs igazi jelentősége. A kormánybiztos szerint ahogy ez a rész bekerült a szövegbe, úgy ki is kerülhet onnan. Különösen akkor, ha az internetszolgáltatók tanácsa hivatalosan is megindokolja, hogy szerintük miért nincs szükség erre a módosításra – vélekedett Sík Zoltán informatikai kormánybiztos.