Az EU-tagországok egyike sem ellenzi, hogy a tagjelöltek képviselői is teljesen egyenrangú félként vehessenek részt az unió következő kormányközi konferenciájának előkészítésében – közölte az EU soros elnöksége szombaton, a külügyminiszterek Genvalban folyó kötetlen tanácskozásának első szakasza után.
Annemie Neyts belga külügyi államtitkár szerint a tagországok között “mindeddig” konszenzus van abban, hogy a 2004-ben tartandó újabb reformkonferenciát egy olyan konvent típusú testület készítse elő, amilyen tavaly az alapvető jogok európai chartáját kidolgozta. Hozzáfűzte azonban, hogy még nem mindegyik miniszter nyilvánított véleményt erről a kérdésről, ezért a tanácskozás vasárnapi folytatásakor visszatérnek rá.
A tizenötök külügyminiszterei úgynevezett “Gymnich” típusú találkozóra gyűltek össze a Brüsszelhez közeli Genval kastélyszállójában, ami azt jelenti, hogy az eszmecserék szűk körben, kötetlen keretek között zajlanak, s hivatalos döntéseket sem hoznak ilyenkor.
Belgium soros elnökségének egyik fénypontjává kívánja tenni a félévzáró EU-csúcson elfogadandó laekeni nyilatkozatot, amelyben meghatároznák az Európa jövőjéről kezdődött vita napirendjét, tartalmát és szervezeti formáját. Ez utóbbi lenne a konvent, ami a tagországok, az Európai Parlament, a nemzeti parlamentek és az Európai Bizottság, valamint a tagjelöltek képviselőiből állna.A belga elnökség elképzelései szerint a konvent mellett létrehoznának egy olyan fórumot is, amely a civil társadalom képviselőit fogná össze. A tagjelöltek feltehetően ebben is helyet kapnának, de ennek pontos módozatai – akárcsak a konvent esetében – még kidolgozatlanok.
Neyts elégedetten nyugtázta, hogy – Louis Michel belga külügyminiszter óriási erőfeszítéseinek köszönhetően – gyakorlatilag az utolsó pillanatokban sikerült megmenteni a kudarctól a fajüldözés elleni fellépésről a dél-afrikai Durbanben folyó ENSZ-konferenciát. A tizenötök külügyminiszterei szombat délelőtti megbeszéléseik legnagyobb részét is ennek szentelték, s valamennyien egyetértettek abban, hogy eredményes befejeződésének óriási jelentősége van – közölte az államtitkár asszony.
Éppen a konferencia miatt módosítani is kellett a genvali tanácskozás napirendjét, mert Michel, a tanács soros elnöke nem tudott időben visszatérni Belgiumba.A Közel-Kelettel kapcsolatban a tanács meghallgatta a térségből a napokban visszatért Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselő jelentését, valamint Romano Prodinak, az Európai Bizottság elnökének a beszámolóját. Mint Neyts elmondta, elégedetten nyugtázták, hogy formálódóban van a békepárbeszéd felújítására törekvő nemzetközi “koalíció”, az EU, az Egyesült Államok, Oroszország, Jordánia és Egyiptom részvételével.
Uniós források szerint Solana vasárnap délelőtt telefonhívást vár Jasszer Arafat palesztin vezetőtől, aki ez alkalommal közölheti, hajlandó-e elfogadni a főképviselőnek azt a javaslatát, hogy az elkövetkező hetekben három találkozót is tartson Simon Peresz izraeli külügyminiszterrel. Ezeken először a biztonsági kérdéseket, majd a palesztinok életkörülményeinek javítását, végül a további bizalomerősítő intézkedésekkel és a párbeszéd folytatásával kapcsolatos kérdéseket vitatnák meg. Neyts leszögezte ugyanakkor: a nemzetközi közösség azt várja Arafattól, hogy vessen véget a terrorcselekményeknek. Az EU a maga részéről erőteljes nyomást gyakorol annak érdekében, hogy az esetlegesen létrejövő tűzszünetet hatékony nemzetközi ellenőrző mechanizmussal biztosítsák – mondta.