A jogszabály jelentősen szűkítené az önvédelmi fegyver használatára jogosultak körét. Nem járna fegyver alanyi jogon a minisztereknek, képviselőknek és polgármestereknek.

A Belügyminisztérium illetékesei szerint a parlament még ebben az évben elfogadhatja a fegyvertörvényt, előbb azonban a javaslat esetleges korrekcióiról a kormány állásfoglalását kérik- írja a Népszabadság. A kabinet várhatóan néhány napon belül dönthet erről. A tervezetet a tárca februárban terjesztette a Ház elé, ám a képviselőknek a tavaszi ülésszak során csak az általános vitát sikerült lezárniuk. A tervezethez később több száz módosító indítványt nyújtottak be, amelyek jelentős része koalíciós képviselőtől származik.

A jogszabály jelentősen szűkítené az önvédelmi fegyver használatára jogosultak körét – többek között a minisztereket és más állami vezetőket, a képviselőket és a polgármestereket is megfosztaná az alanyi jogon viselhető pisztolytól -, ugyanakkor a vagyonvédelmi vállalkozások egy részének is meg kellene válnia lőfegyvereitől. Az eredeti elképzelések szerint a sportlövőkkel és a vadászokkal szemben is több korlátozást vezettek volna be, ám az érdekképviseleteknek sikerült a javaslat módosítását elérni.