Mindössze egy pályázat érkezett a legmagasabb bírói fórum elnökhelyettesi állására az előírt határidő lejártáig, azaz szeptember 30-ig – tájékoztatta a Legfelsőbb Bíróság (LB) hétfőn az MTI-t. Az MTI kérdésére Lomnici Zoltán főtitkár nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy egyedül ő pályázott a posztra.

Szakmai körökben tényként kezelik, hogy Lomnici Zoltán lesz a LB új elnökhelyettese, mivel élvezi az elnök és bírótársai bizalmát, továbbá maradéktalanul megfelel a szakmai elvárásoknak. A LB új elnökhelyettesét, a LB elnökének javaslatára és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) véleményének beszerzése után, a köztársasági elnök nevezi ki. Solt Pál, az LB és az OIT elnöke hónapokkal ezelőtt egy sajtótájékoztatón elmondta: a jövő év elején több bírósági vezető mandátuma lejár és ez lehetőséget nyújt arra, hogy megújítsák, megerősítsék a bíróságok vezetését. A LB elnökhelyettese teljes jogkörrel helyettesíti az elnököt távolléte idején, továbbá ellátja a Szervezeti és Munkaügyi Szabályzatban (SZMSZ) ráruházott feladatokat. Az SZMSZ-t az elnök állapítja meg és az OIT hagyja jóvá. Szabó Győző jelenlegi elnökhelyettes mandátuma 2002. január 30-án jár le. Szabó Győző 62 éves, az elnökhelyettesi posztot 1991 óta tölti be. Lomnici Zoltán 47 éves, 1982 óta bíró, 1991-től tagja a LB közigazgatási kollégiumának, 1998-tól az LB főtitkára, 1999-től pedig a LB tanácselnöke.

A Bírósági Közlöny nyári számában jelentek meg a pályázati kiírások a LB négy vezetői posztjára: az elnökhelyettesi, illetve a polgári, a büntető és a közigazgatási kollégium vezetői tisztségére. A Solt Pál által az elnökhelyettesi posztra kiírt pályázat szerint az a határozatlan időre kinevezett bíró jelentkezhet, akinek legalább 10 éves bírói gyakorlata van. A legfelsőbb bírósági bírói gyakorlat előnyt jelent. Az OIT által az LB polgári, büntető és közigazgatási kollégiumainak vezető posztjaira kiírt pályázatok beadási határideje október 31-e. A polgári kollégiumot jelenleg irányító Horeczky Károly 62, a büntető kollégiumot vezető Berkes György 67, a közigazgatási kollégium élén álló Petrik Ferenc pedig 68 éves.