Megkezdte működését tegnap a közpénzek felhasználásának ellenőrzése érdekében létrehozott Államháztartási Ellenőrzési Hivatal. Az új hivatal felállítása nem igényel többletforrásokat és többletlétszámot.

Tegnap ténylegesen is megkezdte működését az államkincstárból kivált Államháztartási Hivatal (ÁHH). Az új intézménnyel szembeni alapvető elvárás, hogy szigorúbban ellenőrzött és átláthatóbb legyen a közpénzek felhasználása – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a tegnapi tájékoztatón. – A cél az, hogy minden állampolgár tisztában legyen azzal, hogy fegyelmezettebb lesz a közpénzek elköltése – szögezte le a miniszter. Annak köszönhetően, hogy az adóbevételek hasznosulásának teljes folyamatát nyomon lehet majd követni, az államháztartás működése gazdaságosabbá, takarékosabbá válik, s az állampolgároknak is kevesebbe fog kerülni – tette hozzá. A miniszter a Népszava kérdésére válaszolva közölte: azt majd csak a jövőben lehet megmondani, hogy ez idáig mennyi költségvetési forrás szivárgott el a büdzséből. A kincstári reform részeként a jövőben az ÁHH látja el a költségvetés végrehajtási feladatait, míg a pénzforgalmat továbbra is a Magyar Államkincstár tartja nyilván.

Az új intézmény a költségvetés tervezésének és végrehajtásának minden szakaszát nyomon fogja követni – hangsúlyozta Mohos András, az ÁHH elnöke, aki a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkári székéből távozva került a hivatal élére. Stratégiai feladat az Állami Számvevőszék által is több ízben sürgetett államszámviteli törvény, valamint a vagyonnyilvántartás rendszerének előkészítése. Mindemellett a jövő évtől az ÁHH előzetesen ellenőrzi majd a területi államháztartási hivatalokon keresztül, hogy a helyi önkormányzatok megfelelően használják-e fel a normatív állami támogatást. Az új hivatal felállítása nem igényel többletforrásokat és többletlétszámot, mivel az ÁHH a korábban a kincstárban, illetve az APEH nyilvántartási részlegében tevékenykedő, összesen 220 dolgozóval áll fel. A működési forrásokat a 2001-2002. évi költségvetés Magyar Államkincstár fejezete tartalmazza. Az idén a kincstárnak előirányzott 7 milliárd forintból az év hátralevő részében létszámarányosan részesül az ÁHH. A jövő évi költségvetését pedig az elkövetkezendő három hónapban készítik el. Az ÁHH az idén még költségvetési szervként, a jövő évtől viszont már részvénytársaságként működik.