Ismeretlen tettesek hétfő délután fél hatkor feltörték a Nemzetbiztonsági Hivatal honlapját és az oldalon saját üzenetüket helyezték el. A megváltoztatott oldalon a “Pistikéék” aláírást használó csapat Amerika- és kormányellenes szöveget helyezett el. Álláspontjuk szerint nem adatokhoz akartak hozzáférni, mindössze üzenetüknek akartak minél nagyobb nyilvánosságot.

Az oldalt feltörő csapat gondoskodott arról, hogy üzenete minél nagyobb nyilvánosságot kapjon, ugyanis a törés után néhány perccel e-mailben értesítette erről az Indexet, az RTL Klubot (Batiz András címén) és a Harmonet oldalt. “Remélem nem kapják meg későn az értesítést az eseményről; kb 5 perce lecseréltük az nbh.hu nyitólapját egy véleményre, melyet az amerikai terrortámadást követő magyarországi reakciókkal kapcsolatban nyilvánítunk ki. Reménykedem, hogy önök, mint elismert hírforrások helyet adnak más véleménynek is mint a mostanában elfogadottak, tehát nem engedik befolyásolni magukat” – írják “Pistikéék”.

Simicskó István, a titkosszolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter politikai államtitkára az Indextől értesült a fejleményekről, ám nem kívánt nyilatkozni. A hivatal név nélkül nyilatkozó munkatársa elmondta az Indexnek, hogy a honlaptörés nem jelent nagy problémát számukra, hiszen a hackerek csak a weboldalt szolgáltató szervert érték el. A belső adatbázis feltörése lenne igazán komoly probléma, a hivatal belső védelmi rendszere azonban gondoskodik arról, hogy ez ne történhessen meg. A Nemzetbiztonsági Hivatal honlapját egy Solaris operációs rendszeren futó Apache szerverszoftver szolgálja ki, melyet az Axelerónál helyeztek el. A hackerek feltehetően valamelyik szoftver biztonsági hiányosságait kihasználva jutottak be a szerverre.

Az Index a feltört oldalon megadott e-mailcímen megkereste kérdéseivel a törést magukra vállaló illetőket. A Hotmailes címről levelező ismeretlenek az IP-cím tanúsága alapján egy számítástechnikai bolt, az Üllői úti Winnercomp routeréről küldték a levelet, ám valószínűsíthető, hogy nincs kapcsolatuk a céggel, hanem ezt a gépet is feltörték. Pistikéék meglehetősen szűkszavúan válaszoltak kérdéseinkre, a rendőrségtől tartva. Annyit elárultak, hogy csupán a honlap adataihoz fértek hozzá, más adatokhoz, adatbázisokhoz nem is próbáltak hozzáférni. Mint írták, “nem kerestünk semmit, véleménnyilvánítas volt a cél, a bizonyíték pedig a deface”. Az oldalt a törés után egy órával vették le, helyén egyelőre fekete lap látható.