Korrupcióval vádolja Mikola István egészségügyi minisztert az emlőrákszűrésekre kiírt pályázatokkal kapcsolatban egy névtelen levél – tudta meg a Népszabadság.

A levélíró azt állítja, hogy előre eldöntött, hogy ki nyeri a tendert, mivel a bírálók között vannak a megbízásért versenybe szálló MaMMa Klinika Rt. szakemberei is. Mádai Szilvia, a cég egyik tulajdonosa azt állítja, mindez nem igaz. Mikola István egészségügyi miniszter pedig kijelentette: mindenki nyer, aki rendelkezik a szűrővizsgálatokhoz szükséges eszközökkel. Szeptember végéig pályázhattak a népegészségügyi programban meghirdetett mellrákszűrés elvégzésére az egészségügyi intézmények. A tender győzteseinek az adott régióban élő nők szűrővizsgálatát, a betegek kezelését, valamint a kór statisztikai adatgyűjtését, rendszerezését is vállalniuk kell. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vizsgálatonként mintegy 2800 forintot fizet azoknak az intézményeknek, ahol a 4565 év közötti nők mammográfiás szűrését végzik majd. A pályázat részvételi feltétele, hogy az érintett szakrendelőknek, kórházaknak legyen mellrákszűrő gépük, a lelet kiértékeléséhez értő szakorvosuk, valamint a betegek kezelését végző háttérintézményük. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ) összesen 60 pályázat érkezett. A bírálóbizottságban az egészségügyi tárca helyettes államtitkára, az OEP főigazgatója vagy annak megbízottja, az ÁNTSZ két vezetője és az illetékes szakmai kollégium elnökei döntenek majd a pályázatok sorsáról. Egyelőre azonban az érintettek még nem kaptak értesítést arról, hogy mikor értékelhetik a pályázatokat – tudta meg a Népszabadság.

A tender beadási határideje után a parlamenti képviselőkhöz és a Népszabadsághoz is eljuttatott névtelen levélben összeférhetetlenséggel, korrupcióval vádolták Mikola István egészségügyi minisztert az emlőrákszűrésekre kiírt pályázatokkal kapcsolatban. A vád szerint a tender eldöntött, hiszen a pályázat bírálói között vannak annak a MaMMa Klinika Rt.-nek a vezető szakemberei, amely maga is indult a megbízásért. A cég egyik tulajdonosa Mádai Szilvia, aki üzleti kapcsolatban van az egészségügyi miniszterrel, a MaMMa Klinika Rt.-ben ugyanis egy Mikola István által alapított és működtetett cég, a Phonendoskóp Kft. két százalékban tulajdonos. A társaságot Mikola még 2000 januárjában átadta fiának, Mikola Ádámnak. A MaMMa Klinika Rt.-t a Mádai és Társai Kft. és egy magánszemély alapította 1992-ben.

A vádakkal kapcsolatban a Népszabadságnak Mádai Szilvia, a MaMMa Klinika Rt. egyik tulajdonosa elmondta: nincs öszszeférhetetlenség az emlőszűrésekre kiírt pályázatok elbírálásában. Ugyanis sem ő, sem a munkatársai nem vesznek részt a bírálóbizottság munkájában. Péntek Zoltán radiológus és Ormándy Katalin adjunktus, akik a MaMMa Klinika vezető orvosai, a népegészségügyi programiroda albizottságának delegált tagjai és a radiológus társaság két éve megválasztott vezetői. Mikola István miniszter szerint a névtelen levél állításaival kapcsolatban nincs miről beszélni, mert az emlőszűrésre kiírt tenderen mindenki nyer, aki képes a vizsgálatok elvégzésére- írja a Népszabadság.