Tíz személyt vett őrizetbe szombaton az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatósága. A gyanúsítottak között van Ferencsik Attila, az 1996-ban olajügyeiről elhíresült Energol Rt. igazgatója és Lakatos Csaba hajtó, aki ellen öt éve gyilkossági kísérletet követtek el a lóversenypályán.

Szombaton az ORFK szervezett bűnözés elleni igazgatóságának nyomozói különböző vagyon elleni bűncselekmények elkövetésének alapos gyanúja miatt előállítottak tizenöt személyt. Közülük tízet – éjszakába nyúló kihallgatásukat követően – őrizetbe is vettek. A gyanúsítottak között van Ferencsik Attila, akit egy 1996 óta nyomozás alatt álló milliárdos olajügyben, mint az Energol Rt. igazgatóját, különböző bűncselekmények gyanúsítottjaként korábban már több hónapra előzetes letartóztatásba helyeztek. A gyanúsítottak között van Lakatos Csaba hajtó is, aki ellen 1996 őszén gyilkossági kísérletet követtek el az ügetőn. Később Lakatos neve több súlyos bűncselekménnyel összefüggésben felmerült, hol sértettként, hol pedig gyanúsítottként.

A Népszabadság úgy értesült, a rendőrség egy nagyszabású olajlopási ügy nyomozása közben jutott el a gyanúsítottakig. A csoport egyes tagjai állítólag hetente 80-100 ezer liter gázolajat loptak el egy Zala megyei Mol-telepről. Az őrizetbe vett gyanúsítottak között van értesüléseink szerint a nemzeti olajtársaság több alkalmazottja is. A gyanúsítás szerint a lopott olajat Lakatos Csaba értékesítette volna különböző társaságoknak. Ferencsik Attila bűne pedig az, hogy ő biztosította az ügylethez a forgótőkét. Pintér András ügyvéd, Ferencsik jogi képviselője szerint a rendőrség vélhetően még nem terítette ki összes kártyáját az ügyben. Legalábbis ő erre következtetett abból, hogy a közölt gyanúsítás önmagában még nem indokolná védence őrizetbe vételét.

A lefoglalt bűnjeleket szombaton a rendőrség szervezett bűnözés elleni részlegébe szállították. A fővárosi éjszakai élet ismerői öszszefüggést sejtenek Ferencsik és Lakatos őrizetbe vétele és a magyarországi orosz-ukrán maffia egyik vezéralakjának tartott Leonyid Sztecura közelmúltban volt letartóztatása között. Sztecura ugyanis állítólag alkalmi üzleti kapcsolatban állt Ferencsikkel és Lakatossal is. A Népszabadság értesülései szerint az olajlopást nem a Mol feljelentése alapján észlelte a rendőrség. A nyomozók az elkövetkező hetekben azt is vizsgálják majd, hogy – a már őrizetbe vetteken kívül – érintettek-e Mol-dolgozók az olajlopási ügyben. Furcsállják ugyanis, hogy senkinek nem tűnt fel, hogy hónapok óta heti 80-100 ezer liter gázolajat szállít el egy tartálykocsi a zalai telepről, de senki nem fizet. A rendőrség várhatóan ma ad részletes tájékoztatást az ügyről, miután a bíróság döntött, elrendeli-e a fő gyanúsítottak előzetes letartóztatását.