Az Egyesült Államok nagyobb televíziós társaságai, az ABC, a CBS, az NBC, valamint ezen cégek anyavállalatai szerdán közösen beperelték a Sonicblue-t, mondván, hogy a cég ReplayTV nevet viselő új digitális videorekordere sérti a szerzői jogokat.

Szakértők szerint a Walt Disney érdekeltségi körébe tartozó ABC, a Viacom tulajdonában levő CBS, valamint a General Electric-féle NBC televízió pereskedése újabb példa arra, hogy a nagyobb, általában médiaipari vállalatok megpróbálnak szembeszállni az új digitális és internetes technológiákkal, mondván, csak így tudják megvédeni szellemi tulajdonaikat és szerző jogaikat. Egyesek egyébként párhuzamot vonnak a mostani ügy és a Napster kontra hanglemezipari cégek ügy közé.
Az említett televíziós társaságok által a kaliforniai körzeti bíróságra beadott peranyagban az áll, hogy a Sonicblue által gyártott és forgalmazott ReplayTV 4000 típusú digitális videofelvevő berendezések sértik a szerzői jogokat, mert segítségükkel a televíziós műsorokról digitális másolatokat lehet készíteni, de ami a cégek számára ennél talán sokkal fájóbb, hogy egyetlen gombnyomásra megoldható, hogy a ReplayTV 4000 által felvett anyagokban ne legyenek reklámok.

A televíziós cégek által készített peranyag arra is kitér, hogy a ReplayTV 4000-es készülék által készített kiváló minőségű felvételek pillanatok alatt felkerülhetnek akár az internetre is, ami az érintettek szerint óriási bevételkiesést jelent számukra, ugyanis ily módon a fél világ megtekintheti a szerzői jogok által védett műsorokat, mégpedig teljesen ingyen és nem utolsósorban reklámmentesen.

További részletek a Prim.hu cikkében