Idegrohamot kapott a tárgyalóteremben keddi tárgyalásán Tánczos Gábor, a gyermekgyilkossággal vádolt fiatalember. A Legfelsőbb Bíróság eredetileg most hirdette volna ki ítéletét, Tánczos védője ugyanis másodszor is fellebbezést nyújtott be a Vas Megyei Bíróság döntésével szemben. A huszonéves fiatalembert első fokon 14 évnyi börtönre ítélték.

A Legfelsőbb Bíróság azt tervezte, hogy kedden hirdetnek ítéletet a “körmendi gyerekgyilkosként” elhíresült Tánczos Gábor ügyében. Védője azért terjesztette a legmagasabb fórum elé az ügyet, mert úgy vélte, a bizonyítási eljárásban több hibát is vétettek a hatóságok. Dr. Somos Zoltán, Tánczos ügyvédje indítványozta, hogy a bíróság hallgassa meg védencét, erre ugyanis eddig nem került sor. Somos szerint Tánczos most vallomást akart tenni. Az ügyvéd azt is szerette volna, ha újabb szakértőt rendel ki az ítélőszék a bizonyítékok vizsgálatára, amit azzal indokolt, hogy ez az eljárás speciális szakértelmet kíván. Kérte továbbá, hogy Tánczost vessék alá hazugságvizsgálatnak. Az indítványok nagy része az én ötletem volt – vallotta meg a stop!-nak a whisky-s rabló ügyvédjeként ismertté lett Magyar György, amíg a bírák a fejüket törték az előterjesztések elfogadásán. – Furcsának találnám, ha nem hallgatnák meg Tánczost, ha a bíróság elutasítaná a kérést.

Ezután visszajött a bíróság és elutasították a kérést. Somos ügyvéd úr belecsapott védőbeszédébe. Esetelte, hogy a korábbi ítéletekben rengeteg logikai hiba van, nem egyszer még védencének vallomásai is ellentmondásosak. Ez szerinte arra vezethető vissza, hogy a kihallgatáson elhitették vele, ha elmebajt színlel, enyhébb büntetéssel megússza a dolgot. Tánczos Gábor ezért vallomásaiban össze-vissza beszélt, azonban több momentum is arra utal az ügyvéd szerint, hogy a beismertek nagy részét csupán kitalálta. Tánczos vallomása szerint mikor elvágta 11 éves áldozatának torkát, a kislány háttal állt neki. Ezután a testet a földre lökte. Mivel a vágás a szakértői vélemények szerint a csigolyákig hatolt, valóságos vértengernek kellett volna elárasztania a lakást. A kislány apja azonban mikor megtalálta a holttestet, arról számolt be, hogy a gyermek az ágyon feküdt, feje alatt némi vér volt látható. Sem a kislány latt, sem a ruházatán talált mikronyomok nem Tánczos Gábortól származnak, holott az áldozat nyilvánvalóan védekezett. Az ügyvéd szerint megbocsáthatatlan az is, hogy a bűnjeleket hanyagul kezelték, a bizonyítékok érintkezhettek egymással, amiért is a nyomok “kereszteződhettek”.

Doktor Somos felszólalása már több mint egy órája tartott, mikor az addig néha idegesen bólogató, láthatóan feszült Tánczos egyszer csak lehunyta szemeit és megingott a székben. A mellette ülő őr vágott végül Somos szavába, addigra a vádlott már elveszítette eszméletét. Négy őr vitte ki a teremből. A BV orvosa negyed óra múltán érkezett meg, aki megállapította, hogy Tánczos Gábor idegrohamot kapott, a tüneteket nem lehet szimulálni. Az orvosi kezelés ellenére állapota nem javult: a tárgyalást egy héttel eltolták.