Az Országgyűlés hétfőn lezárta a társadalmi szervezetek 2002. évi költségvetési támogatásának elosztásáról szóló határozati javaslat általános vitáját.

Az előterjesztés értelmében 1746 szervezet részesülhet 348,1 millió forintos támogatásból. A határozati javaslatot a kormány és az illetékes bizottságok is támogatják. Halász János (Fidesz) hangsúlyozta: nem most kell átgondolni, hogy ez az elosztási rendszer jó-e. A kormánypárti honatya leszögezte, hogy a támogatások a működési költségekhez járulnak hozzá. A szabaddemokrata Béki Gabriella aránytalannak, igazságtalannak és etikátlannak nevezte a pénzelosztás módját. Vélekedése szerint politikai, kampánycélokat szolgál a támogatások egy része. Sérelmezte például, hogy olyan szervezetek kaptak nagyobb mértékű támogatást, amelyek még be sincsenek jegyezve a bíróságon. Klientúra építésnek minősítette, hogy Hajdú-Bihar megyében – ahol a társadalmi szervezetek bizottságának fideszes alelnöke él – 200 szervezet összesen 40 millió forintot kap.

Összehasonlításként megemlítette Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét, ahol 58 szervezet 8 millió forintos támogatásban részesül. Bognár László (MIÉP), a testület elnöke nagyon kevésnek tartja a szétosztható 348 millió forintot, ezért szorgalmazta, hogy ezt az összeget a következő kormányzati ciklusban emeljék meg. Hangsúlyozta: a társadalmi szervezetek bizottságában született előterjesztés szakmai és egyben politikai alku eredményként jött létre, amelyet nehéz lenne megmásítani. Dögei Imre (FKGP) a Független Női Szövetség és a Független Ifjúság Unió további pénzügyi támogatását indítványozta. Lezsák Sándor (MDF) leszögezte: a civil szervezetek támogatását nagyságrendekkel kell növelni.