Az MSZP nem indítja el a népszavazás kiírásához szükséges aláírásgyűjtést – jelentette be sajtótájékoztatón Nagy Sándor frakcióvezető szerdán, Budapesten.

Az Alkotmánybíróság az MSZP által benyújtott négy kérdésből kettőről azt állapította meg, hogy nem dönthet róluk népszavazás. Nagy Sándor véleménye szerint a jövő évi választásokig már nem lehet eredményesen végigvinni a népszavazást. A szocialista képviselő hangsúlyozta, hogy kormányra kerülésük esetén a heti két pihenőnappal, a sorkatonai szolgálattal, a nyugdíjas fogyasztói kosárral és az ingyenes nyelvvizsgával kapcsolatos kezdeményezésük az első száz nap törvényalkotásának része lesz.

A politikus úgy fogalmazott: nem akarja és nem is teheti meg, hogy bírálja az Alkotmánybíróságot, de a kezdeményezésükkel kapcsolatos tapasztalatok alapján elgondolkodtató, hogy miként lehet Magyarországon népszavazást tartani. – Az emberek egy kicsit becsapva érzik magukat, hogy ez az ügy tavasz óta húzódik – hangoztatta. A szocialisták által feltett kérdéseket – mint mondta – értik, és ezért szeretik az emberek, amit bizonyít egy közvélemény-kutatás eredménye is. Ennek alapján a felvetések támogatottsága 80, a népszavazáson való részvételi hajlandóság pedig 50 százalék felett van. A frakcióvezető az MTI kérdésére válaszolva kijelentette: a csütörtöki hatpárti egyeztetésen nem készülnek arra, hogy feladják az alkotmánymódosításra vonatkozó álláspontjukat. Nagy Sándor a szocialista miniszterelnök-jelölttel kapcsolatos felvetésekre reagálva leszögezte: a Medgyessy Péter ellen indított példátlan hecckampány megerősítette a pártegységet, és ez a platformokra is vonatkozik. – Ha a kormánynak ennyi van a tarsolyában, amivel meg akarja nyerni a választásokat, az szomorú és elgondolkodtató. Remélem, hogy ezen a választópolgárok is elgondolkodnak – fogalmazott a szocialista politikus.