A szabályozás tárgya a régi-új szovjet himnusz, amelyet némileg ugyan átszövegeztek, de sokan így is megtagadják

Elképzelhető, hogy a jövőben egyéves szabadságvesztéssel fizet Oroszországban az, aki részegen énekli a nemzeti himnuszt, és annak is komoly pénzbírságot kell fizetnie, aki nem áll vigyázzba a nemzeti szólam felcsendülésekor.

Az orosz törvényhozás alsóháza, az állami duma törvényelőkészítő bizottsága a napokban ugyanis jóvá hagyta Szergej Apatyenko, a Kreml-párti Jegyinsztvo (Egység) képviselőjének javaslatát a himnusz “meggyalázóinak” szigorú megbüntetéséről. Más nemzeti szimbólumok, az 1991-ben visszaállított fehér-kék-piros lobogó, illetve a koronás kétfejű sast ábrázoló címer védelméről már eddig is rendelkeztek jogszabályok.

A himnusz védelmének biztosítása azóta van napirenden, hogy Vlagyimir Putyin elnök 1999 december 30-án – bár új szöveggel – a régi szovjet himnuszt állította vissza jogaiba. Borisz Jelcin elnöksége alatt Glinka, XIX. századi orosz zeneszerző hazafias dala töltötte be a funkciót, de a szöveg nélküli melódia nem tudott gyökeret verni a társadalomban. A régi-új himnusz azonban sokak ellenérzését váltotta ki: Valerija Novodvorszkaja, ismert jogvédő egyenesen “fasisztának” nevezte az egykori Szovjetunió szimbólumát, több liberális politikus pedig megfogadta, hogy soha nem fog felállni az Alekszandrov-Mihalkov szerzőpáros művének felhangzásakor. Szergej Mihalkov egyébként az új szöveg megalkotója is: az idős költő maga dolgozta át 1943-as versét a megváltozott viszonyok követelményeinek megfelelően. Az új szöveg mellesleg erősen emlékeztet a régire, szabad hazáról énekel, és az Oroszországi Föderáció népeinek testvériségét hirdeti, bár “a kommunizmus fényes útja” helyett Isten oltalmát hangsúlyozza az orosz föld felett.

A himnuszretorziókat előterjesztő honatya véleménye szerint mindenki köteles tisztelni zászlaját, címerét és himnuszát, ezek megsértésével az illető állama iránt is tiszteletlenséget tanúsít. Nem világos azonban egyelőre még a képviselők számára sem, hogy tulajdonképpen miként lehet “meggyalázni” a himnuszt. Jogászi vélemények szerint azzal, ha megbüntetnék, aki nem áll fel a himnusz hangjaira, a véleményszabadságot korlátoznák, bár elképzelhető, hogy ez a tiltás végül kimarad a majdani jogszabály szövegéből.

A Gazeta.ru internetes lap értesülése szerint érkezett viszont olyan képviselői javaslat, amelyik a himnusz részeg “előadóit” is megbüntetné. Nem tudni azonban, hogy a honatya csak nyilvános rendezvényeken érvényesítené-e ezt a szigort, vagy mondjuk egy házibuli vendégeit is törvény elé citálná, ha azoknak kedvük támadna a himnusz eléneklésére illuminált állapotban. Nem beszélve Szilveszter éjszakájáról, amikor valószínűleg igen sok dolguk lenne a törvény őreinek.

Ennél egyértelműbb az a javaslat, hogy a himnuszt ne lehessen sztriptíz-show aláfestő zenéjeként alkalmazni. (Állítólag megtörtént.) Szintén pontosításra szorul viszont az a kitétel, amelyik a himnusz trágár, vagy gúnyos átköltését szankcionálná. Ha ezt a jogalkalmazó úgy értelmezné, hogy a dalt csak hivatalos szövegével szabad énekelni, akkor nehéz idők elé nézhetnek azok a kommunista, és más radikális baloldali aktivisták, akik rendszeresen a régi, “szovjet” szöveggel éneklik a himnuszt. Lehetséges, hogy hasonló tettért megbüntetnék Vlagyimir Vojnovicsot, a népszerű írót is, aki az Izvesztyija hasábjain tette közzé a himnusz gunyoros átköltését. Az ő változata szerint az orosz nép háromszínű zászlóval, kétfejű sassal és szovjet himnusszal halad a szabad piacgazdaság felé és az a legfőbb gondja, hogy állandóan cserélgesse nemzeti szimbólumait.