A KPMG nemzetközi üzleti tanácsadó vállalat szabályzatára hivatkozva felkérte Chris Raettig magánembert, hogy távolítsa el oldaláról a vállalati himnuszukra mutató linket.

Chris Raettig arról ismert korunk számítógépes világhálózatán, hogy egy rendkívül megrázó és vicces slágerlistát tart fenn honlaján, amelyen különböző vállalatok dalai, indulói, és himnuszai szerepelnek.

A történet másik szereplője a KPMG, egy úgynevezett konzulting, amely – többek között internetes szereplésükre vonatkozó – tanácsokkal látja el azokat, akiken már a csillagjósok sem tudtak segíteni. A KPMG szerda óta arról ismert korunk számítógépes világhálózatán, hogy elkövette a legnagyobb marhaságot, amelyet weben mozgó cég elkövethet: kikérte magának, hogy belinkelték.

A szabály az szabály

Helyesen következtettek: a KPMG vállalati himnusza belinkelését kifogásolta Raettignél.

“A KPMG ottlapjára ugróhivatkozó oldalakat kutató webauditunk szerint a www.corporateanthems.raettig.org egy olyan linket tartalmaz, amely a KPMG ottlapjára mutat. Tudatjuk Önnel, hogy az ilyen linkek befűzéséhez hivatalos szerződésnek kell létrejönnie a két fél között, vállalatunk Web Link Szabályzatának megfelelően.” – írta a cég.

“Saját cégem weblink szabályzata nem tesz szükségessé a hivatalos szerződést linkeléskor.” – válaszolta Raettig.

A 22 éves fiatalember azzal indokolta szabályzatát, hogy ha minden link bekötésekor szerződést kellene aláírni, ma nem létezne internet.

Free Raettig!

George Ledwith, a KPMG szóvivője közölte: a vállalat nem zaklatási célzattal levelezett Raettiggel, hanem (amúgy jó) nevét és jóhírét próbálta védeni. “Több száz ilyen levelet küldtünk szét. Ez nem csak nálunk szokás.” – mondta. A szóvivő igazából nem is értette, hogy mitől hír az eset.

Az eset azért vált hírré, mert a tengerentúli weblog közösség egységesen Chris Raettig védelmére kelt – vagyis mindenki nagy mennyiségű KPMG-re mutató linket helyezett el oldalán, majd ezt közölte a vállalattal.

Mint ismert, napjainkban a linkelés egy törvényi szabályozás nélkül burjánzó jelenség, amely ugyanakkor nagyban megkönnyíti a net használatát. A szerződési kötelezettség például rendkívüli módon megnehezítené a keresők működését, emellett valószínűleg kevesebben vállalkoznának személyes honlap készítésére. Hosszú évekbe telne, amíg létrejönne a konzultingok számára biztonságos, linkek nélküli internet.

A bíróság engedélyezi a linkelést

Az első linkper tavaly bontakozott ki Amerikában, amikor a Ticketmaster.com szerzői jogainak megsértésével vádolta riválisát, a Tickets.com-ot, mert az a Tickemaster nyitólapjánál mélyebben található oldalakra hivatkozott. A Ticketmaster elveszítette a pert. “A hiperlinkelés önmagában nem jelenti a szerzői jogok megsértését.” – mondta ki Harry Hupp bíró.