A Pesti Központi Kerületi Bíróság csütörtökön megtartott tárgyalásán 2002. február 4-re halasztotta, a Magyar Autóklub(MAK) által, a Belügyminisztérium Adathivatala, a Centrum Parkoló Kft. és az Euro-Inford Adatkezelő Kft. ellen indított per folytatását – mondta Kovács Kázmér, az autóklub jogi képviselője az MTI-nek.

A felperes MAK azt kifogásolta, hogy a parkolási társaság a BM és az adatkezelő cég segítségével beszerezte a pótdíj befizetését elmulasztó autósok személyi adatait. Kovács Kázmér felhívta a figyelmet arra, hogy az alperesek csütörtökön előadott új álláspontja szerint már a forgalmi rendszám alapján is jogszerűen beszerezhetnék az autósok adatait. De ennek ellentmond az adatvédelmi biztos korábbi álláspontja és a BM eddigi gyakorlata. A becslések szerint, eddig több mint két és fél milliárd forint behajthatatlan tartozás gyűlt össze a fővárosban, mert a szabálytalan parkolásért megbüntetett autósok nagy része nem fizeti ki a bírságot.

A járművek tulajdonosait sokáig nem tudták azonosítani a rendszám alapján, ezért a parkolási cégek nem tudták behajtani pénzüket. A Centrum Parkolási Kft. ezt megelégelte, és megbízta az Euro-Inford Kft. adatkezelő céget, hogy a Belügyminisztérium Adatnyilvántartó Hivatalától tudja meg a megbírságolt autósok adatait és hajtsa be a követelést. Ennek alapján eddig több mint hétezer felszólítást küldtek ki. A MAK szerint ez az eljárás törvénytelen, ezért mindhárom érintettet beperelték. Az autóklub azt kéri a bíróságtól, hogy mondja ki: jogellenes adatkezelés és adattovábbítás történt, és szüntesse meg ezt a törvénytelen helyzetet.