Hat óriásvállalat képviselői a napokban közösen bejelentették, hogy a világ egyik legnagyobb számítógépgyártója, a Dell Computer olyan technológiákat használt bizonyos termékei esetében, mely technológiák szabadalmi jogai az ő cégeik tulajdonában vannak, ezért ez ügyben beperlik a Dell Computert.

Az ügyben egyébként mintegy 44 különböző szabadalmi jogot említenek a felperesek jogi képviselői, akik a France Telecom, a Mitsubishi Electric, a Scientific-Atlanta, a Sony, a Philips amerikai részlege és a Victor Corporation érdekeit képviselve a napokban beadták a peranyagokat a delaware-i körzeti bíróságra. A bíróságra beadott iratokból kiderül, hogy az említett hat óriáscég a Columbia Egyetemmel és New York várossal közösen mintegy 380 olyan technológiai szabadalmi joggal rendelkezik, melyek “nélkülözhetetlenek a világszerte ismert MPEG-2 videotömörítési technológiák gyakorlati alkalmazásához”, a Dell Computer pedig akkor hibázott, amikor ezen technológiák közül 44-et úgy alkalmazott bizonyos DVD-s eszközeiben, hogy azok licencjogait nem vásárolta meg a szabadalmi jogok tulajdonosaitól. Az ügyhöz tartozik, hogy az említett cégek 1996-ban több más céggel közösen létrehoztak egy korlátolt felelősségű társaságot, név szerint az MPEG LA-t, mely kft arra hivatott, hogy különböző külsős cégeknek áruba bocsássa az általuk használni kívánt MPEG technológiákat. Az MPEG LA alapító tagjai és licencjog-tulajdonosai közé tartozik többek közt az Apple Computer, a Compaq Computer és a Hewlett-Packard.

A peranyag hangsúlyozattan kifogásolja, hogy például a Dell Computer egyik promóciós anyagában nyíltan úgy népszerűsítik a DVD-meghajtóval szerelt Dell számítógépeket, hogy azok teljesen kompatibilisek az MPEG-2 videotömörítési szabvánnyal, valamint, hogy képesek a DVD-lemezeken tárolt filmek dekódolására és lejátszására, miközben a Dell Computernek nincs a birtokában néhány olyan szabadalom licencjoga, mely az ilyen számítógépek gyártásához és forgalmazásához a felperesek szerint elengedhetetlen lenne. A felperes cégek az ügyben el szeretnék érni, hogy a bíróság a Dell Computert kötelezze kártérítés megfizetésére, valamint ítélete révén gátolja meg, hogy hasonló ügy a közeljövőben előfordulhasson. A Round Rock-i (Texas) székhelyű Dell Computer szóvivője az üggyel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy a céghez egyelőre nem érkeztek meg a perrel kapcsolatos iratok, így lényegében még nem tud miről nyilatkozni.