Nem adhatná ki magyar utasok személyes adatait a Malév a hatályos adatvédelmi törvény szerint – állítják adatvédelmi szakértők.

Az Amerikai Egyesült Államokban a szeptember 11-i terrortámadások nyomán bevezetett repülésbiztonsági törvény értelmében – mint ahogyan más légitársaságoknak – a Malévnak is adatszolgáltatási kötelezettsége van az amerikai bevándorlási hivatal felé. Ez alapján az Amerikába tartó Malév-gépek utasainak útlevelében található valamennyi adatot még a gép leszállása előtt el kell juttatnia az illetékes amerikai hatóságokhoz. Minderről a jegyvásárláskor tájékoztatják az utasokat, akikkel egy beleegyező nyilatkozatot is aláíratnak. Annak, aki ezt megtagadja, számolnia kell azzal, hogy nem engedik be az Egyesült Államok területére. A magyar jog szerint jogellenesen teszi ezt a Malév. A beleegyező nyilatkozat ugyanis nem elég, az adatok kiadásához az adatkezelés feltételeit is rögzíteni kéne: azt, hogy mi történik az adatokkal, meddig őrizik, ki férhet hozzá, milyen módon törlik.

Az utasok közül december harmadika óta még senki nem tagadta meg a beleegyezést – mondta a Népszava kérdésére Danks Emese, a légitársaság szóvivője. Mindeddig az adatvédelmi biztos hivatalához sem érkezett ilyen beadvány. Az eljárás tartalmi szempontból nem aggályos, hiszen a biztonság szavatolása miatt szükséges, másrészt pedig nem titokban, hanem nyíltan továbbítják az adatokat – véli Kolláth György alkotmányjogász. Ahhoz, hogy az eljárás ne vessen fel formai alkotmányos szempontokat sem, a magyar jogot is hozzá kellene igazítani például egy nemzetközi egyezmény aláírásával és kihirdetésével.