Jogsértő Demszky Gábor főpolgármesternek és a kulturális bizottságnak az a döntése, amellyel betiltják a Nemzeti dal ünnepe elnevezésű, Fehér karácsony alcímű, december 26-ára a Petőfi Csarnokba meghirdetett rendezvényt

A hivatalvezetőnek nincs hatásköre a döntés megsemmisítésére, ám a jövőbeni hasonló törvénysértések megakadályozása érdekében felszólítja a főpolgármestert és a kulturális bizottságot arra, hogy törekedjenek a jogszerű, politikai indíttatástól és “a joggal való visszaélésszerűségtől” mentes, szakszerű döntéshozatalra.

– A jelenleg hatályos önkormányzati törvény szerint ennél többet nem tehetek a jogszerű működésre kötelezés feladatkörében – áll a hivatalvezető közleményében.
Demszky Gábor csütörtökön városházi sajtótájékoztatón jelentette be, hogy korábban meghozott döntését aznap a kulturális bizottság is megerősítette. A főpolgármester utalt arra is, hogy tisztában van azzal: nincs hatásköre a koncert betiltására.

Demszky Gábor azzal indokolta döntését, hogy az Országos Rendőr-főkapitányságtól és más hatóságoktól kapott információk szerint magyarországi és külföldről érkező bőrfejűek vettek volna részt a rendezvényen, ami a főpolgármester szavai szerint neofasiszta és irredenta jellegű szkinhed-demonstráció lett volna.

Dancsecs György fővárosi MIÉP-es képviselő csütörtökön a sajtó képviselőinek úgy fogalmazott: politikai döntés áldozata lett egy kulturális rendezvény. A MIÉP pedig pénteken sajtótájékoztatón jelentette be tiltakozását a rendezvény betiltása ellen. Demszky Gábor döntésének jogszerűségét a MIÉP, illetve két magánszemély kezdeményezésére vizsgálta törvényességi ellenőrzési jogkörében Grespik László.

A hivatalvezető szombati közleménye szerint mind a főpolgármester, mind pedig a kulturális bizottság hatáskör hiányában, illetve hatáskörét túllépve döntött a “Fehér karácsony” betiltásáról.

A pénteki MIÉP-sajtótájékoztató résztvevői hangsúlyozták: a Fehér karácsony nem a párt rendezvénye.

– Szó sincs nemzetközi szkinhed-találkozóról; a rendezvényen a többi között néptáncegyüttesek és punk zenekarok lépnek fel, de nem szkinhed zenekarok – hangsúlyozta pénteken Schuster Lóránt, aki azt is hozzátette: tudomása szerint a hatóságok nem kérték fel Demszky Gábort semmilyen intézkedésre.