Több európai ország joggyakorlatával ellentétben Magyarországon bűncselekménynek tekinti a rendőrség a kábítószer előállításához receptek, technológiai leírások közzétételét az interneten.

Tavaly egy büntetőeljárás indult hazánkban drogok fogyasztásának a világhálón történő népszerűsítése miatt. A szakemberek azonban arra számítanak, hogy az elkövetkező években rohamosan nőni fog az internet szerepe a drogok terjesztésében.

Magyarországon a rendőrség bűncselekménynek tekinti a drogok népszerűsítését és a szintetikus kábítószerek előállításához való receptek terjesztését. Ennek ellenére a rendőrség a közelmúltban tucatnyi olyan magyar internetes oldalt talált a világhálón, amelyek bizonyos kábítószerfajták fogyasztását népszerűsítik, és rábukkantak több olyan oldalra is, ahol szintetikus kábítószerek házilagos előállításának folyamatát ismertetik. A rendőrség nevének elhallgatását kérő munkatársa a Népszabadságnak azt mondta: az internetfigyelő csoport különbséget tesz az olyan “kábítószerekkel foglalkozó oldalak között”, amelyek bírálják a hazai drogtörvényt és az ahhoz kapcsolódó büntető jogszabályokat, illetve amelyek nyíltan vagy burkoltan a drogok fogyasztását népszerűsítik. A hatályos jogszabályok bírálata nem számít bűncselekménynek, a drogok népszerűsítése azonban a rendőrség jogértelmezése szerint igen.

A büntetőeljárás megindításához már az is elegendő – állítják a rendőrök -, ha az internetes oldal gazdája vagy az a személy, aki az oldalon cikket, tájékoztató anyagot helyez el, valamilyen kábítószer előállítására alkalmas technológiát tesz közzé. Ilyen esetben a rendőrség nem fogadja el védekezésként, hogy az illető máshol, mások által korábban már nyilvánosságra hozott információkat tett közzé. Sőt akkor is eljárhat a rendőrség, ha az internetes oldal gazdája vagy a drogot, illetve a drogfogyasztást népszerűsítő cikk szerzője régi recepteket tesz közzé. Bűnügyi szempontból csak az számít, hogy az adott recept alapján elkészíthető-e egyik vagy másik kábítószerfajta vagy sem.

További részletek a Népszabadság cikkében itt.