Az ügyészség szerdán őrizetbe vette a magyarországi befektetéseiről is ismert orosz petrolkémiai nagyvállalat, a Szibur több vezetőjét, köztük Jakov Goldovszkijt, a társaság és Vjacseszlav Seremetet, az igazgatótanács elnökét.

Sajtóértesülések szerint a menedzsereket azzal vádolják, hogy 2,6 milliárd rubelnyi – mintegy 26 milliárd forint – vagyont vittek ki a vállalatból. Az ügyészség már kedden házkutatást tartott a Szibur moszkvai székházában. A történtek hátterében minden bizonnyal a cég 51 százalékos tulajdonosa, az orosz gázipari óriás, a Gazprom, illetve annak vezetője, Alekszej Miller áll.

Szerdán el is maradt a Szibur részvényeseinek – egyébként a Gazprom által kezdeményezett – rendkívüli közgyűlése, mivel azon nem jelent meg a többségi tulajdonos képviselője. Az ülésen került volna sor a vállalat új igazgatótanácsának megválasztására, amelyben nyilvánvalóan Miller emberei kerülnek kulcspozícióba. Az őrizetbe vett Seremet egyébként alelnöki pozíciót tölt be a Gazpromnál is. Az Eho Moszkvi rádióállomás értesülése szerint az ügyészség kihallgatta Rem Vjahirevet, a Gazprom előző elnökét is, akit néhány hónappal ezelőtt váltott fel posztján a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló Miller. A Gazprom csak annyit közölt szerdán, hogy azért nem küldte el képviselőjét a Szibur közgyűlésére, mert további egyeztetésekre van szükség az új igazgatótanács összetételét illetően.

Oroszország legnagyobb petrolkémiai vállalata az utóbbi időben évi 1,2 milliárdos forgalmat ért el. A Gazprom elégedetlenségét a Gazeta.ru című internetes lap információi szerint az váltotta ki, hogy több, korábban a Szibur érdekeltéségébe tartozó feldolgozó üzem nincs már a Szibur birtokában. Ezzel függhet össze a csúcsvezetők ellen indított eljárás is.

Az orosz vállalatok listáján tizenhatodikként szereplő Szibur Magyarországon a BorsodChem – vitatott módszerekkel történt – kivásárlásával vált ismertté. A vállalat bevallott célja ma is, hogy megvásárolja az osztrák CE Oil-tól a BorsodChem többségi részvénycsomagját. A Szibur azt is el szeretné érni, hogy a MOL Rt. eladja neki a másik magyar vegyipari nagyvállalatot, a TVK-t.