Hamarosan vádemelés várható a hatalmas pénzek eltüntetésével gyanúsított Szibur-vezérek ellen, akiket máskülönben el kell engedni

Vlagyimir Usztyinov orosz legfőbb ügyész csütörtöki közlése szerint a Gazprom több jelenlegi és volt vezetőjét is kihallgatják abban a vizsgálatban, amely az orosz gázipari óriás 51 százalékos tulajdonában lévő Szibur petrolkémiai nagyvállalat vezetői ellen indult.

Jakov Goldovszkijt, a Szibur vezérigazgatóját, Vjacseszlav Seremetet, az igazgatótanács elnökét – egyszersmind a Gazprom első vezérigazgató-helyettesét -, valamint Jevgenyij Kosicot, a Szibur egyik alelnökét szerdán vette őrizetbe az ügyészség. A menedzsereket – a Gazprom följelentése alapján – azzal gyanúsítják, hogy 2,6 milliárd rubelnyi – mintegy 26 milliárd forint – szabályellenes kereskedelmet folytattak a cégen keresztül.

Usztyinov csütörtökön azt valószínűsítette, hogy vádat emelnek a Szibur vezetői ellen. Szerint azonban a vádirat megfogalmazása nagy körültekintést igényel, hogy az megálljon az előzetes letartóztatás elrendelésében illetékes bíróság előtt is. Oroszországban 72 órás fogvatartás után kell vádat emelni az őrizetbe vett személyek ellen, illetve ennek hiányában elengedni őket.

Usztyinov egyelőre nem tudott, vagy nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy miként is történt az említett “vagyonszöktetés”.

Orosz sajtóértesülések szerint arról van szó, hogy az utóbbi időben Goldovszkij és köre tulajdonába került több, korábban a Szibur érdekeltségébe tartozó feldolgozó vállalat. Elemzők – köztük Szemjon Novoprudszkij, az Izvesztyija című napilap szemleírója – szerint a menedzserek ellen indított eljárás az utolsó felvonása lehet annak a hatalmi harcnak, amelyet a döntően állami befolyás alatt álló Gazprom régi gárdája folytat a mamutcég élére közelmúltban kinevezett, Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló Alekszej Millerrel és embereivel.

Sajtóhírek szerint Miller elődjét, Rem Vjahirjevet már ki is hallgatta az ügyészség. Az őrizetbe vett Vjacseszlav Seremet az értékelések szerint sokkal közelebb áll Goldovszkijhoz, mint Millerhez. Szerdán a megváltozott körülmények hatására elmaradt a Szibur részvényeseinek rendkívüli közgyűlése, amelyen új igazgatótanácsot választottak volna. Ebben a grémiumban nyilvánvalóan a Gazprom emberei kerülnek kulcspozícióba, akik jelenleg csak öt hellyel rendelkeznek a 17 tagú testületben.

A Szibur Magyarországon is rendelkezik befektetésekkel: annak idején vihart kavart, amikor az orosz nagyvállalat beszállt a BorsodChembe. A cég bevallott célja ma is, hogy felvásárolja az osztrák CE Oil-tól a magyar vállalat többségét. A TVK-t is meg akarja vásárolni, ez azonban jelenleg a Mol Rt. ellenkezésébe ütközik. Az orosz vállalatok méretlistáján tizenhatodik Szibur érdeklődik szlovákiai és horvátországi beruházások iránt is.