Az adóbevallásra kötelezett mintegy 4,5 millió magánszemélynek azt kell eldönteni: maga vagy munkáltatója készíti el bevallását

Az adóbevallásra kötelezett mintegy 4,5 millió magánszemélynek nyilatkoznia kell január 15-ig, azaz jövő hét keddig, hogy maga készíti-e el személyi jövedelemadó bevallását, vagy munkáltatóját kéri meg erre. Az adóhivatal nyilvántartása szerint az idén várhatóan, mintegy 2,4 millió ember lesz önbevalló. Számukra január 31-ig kell a munkáltatónak kiadnia összes jövedelmükről az igazolást. Tavaly a személyi jövedelemadó bevallásokból 2,28 millió darabot küldtek be egyénileg az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalhoz (APEH), ami 2,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi adatot.

Az adókedvezményekhez szükséges igazolások és az ehhez kapcsolódó esetleges adatszolgáltatási kötelezettségek benyújtásának is január utolsó napja a határideje. Azoknak, akik munkáltatójukra bízzák bevallásukat, február 20-ig kell a különböző kedvezmények igénybevételére jogosító igazolásokat átadniuk.