Nem hosszabbította meg a Belügyminisztérium egy HIV-pozitív afrikai férfi tartózkodási engedélyét, aki ezért bírósághoz fordult. A Magyar Helsinki Bizottság elnöke szerint a döntés erkölcsileg visszás, habár a törvény úgy rendelkezik, hogy az engedély megadása ebben az esetben nem kötelező.

A Belügyminisztérium bevándorlási és állampolgársági hivatala elutasította egy afrikai férfi tartózkodási engedélyének meghosszabbítását, holott a férfinak magyar családja van. A férfi 10 éve él Magyarországon, és két éve kiderült róla, hogy HIV-fertőzött. Magyar felesége és két magyar állampolgárságú gyermeke van, akiktől a magyar hatóságok döntése elszakítaná.

A bambuszbútorok gyártásával foglalkozó férfi nem akarja elhagyni családját, így bírósághoz fordult. Az ügy tárgyalása – melyben alperes a Belügyminisztérium – csütörtökön kezdődik. A fertőzött férfi ügyvédje, Mester Csaba szerint precedens értékű lehet az ügy, melyben az élethez való jog és a családhoz való jog kérdései merülnek fel. A Belügyminisztérium bevándorlási és állampolgársági hivatalában nem nyilatkoznak a konkrét üggyel kapcsolatban.

A Magyar Helsinki Bizottság elnöke, Kőszeg Ferenc az [origo]-nak elmondta, hogy az idegenrendészeti törvény erre vonatkozólag igen egyértelműen rendelkezik. Kimondja, hogy nem kaphat letelepedési engedélyt az a külföldi, aki a közegészségügyet veszélyeztető betegségben szenved, kivéve, ha Magyarországon élő rokonaival való együttélés céljából kérelmezi ezt. Ennek feltétele, hogy kötelező és rendszeres egészségügyi ellátásban részesüljön. Ez azt jelenti, hogy az engedély megadása nem kötelező, de a betegség nem kizáró ok. Így valószínűleg a döntés bírói mérlegelés kérdése. A bizottság elnöke szerint az elutasító döntés jogilag alátámasztható, de erkölcsileg visszás.