Demokráciákban nem szoktak kampányban börtönkapu-nyitást ígérni – jelentette ki Dávid Ibolya szombaton az MTI-nek. Az igazságügy-miniszter, az MDF elnöke ezt azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy információk szerint az MSZP programtervezete a 2002-2006-os ciklus közepére elképzelhetőnek tartja az amnesztiát.

Dávid Ibolya szerint szokatlan és értelmetlen most a következő ciklus közepére előre amnesztiát hirdetni.

– Elgondolkodtató, kit céloz meg Medgyessy Péter. Bűnösöket akar a politikának megnyerni, vagy bűnösökkel akarja a társadalmat idegesíteni, vagy az igazságszolgáltatásnak üzen, hogy hiába dolgoznak – fogalmazott az igazságügy-miniszter.

Kijelentette: szakmai szinten vizsgálódott a közkegyelem kérdése ügyében, a kormány azonban soha nem foglalkozott ezzel, mert a kormányzat büntetőpolitikájával egyértelműen a szigorítás mellett kötelezte el magát.

– Ezzel a büntetőpolitikával a közkegyelem nem fért össze – fűzte hozzá az igazságügy-miniszter.

Megjegyezte, az egyéni kegyelmezés gyakorlatát is oly módon változtatta meg, hogy az kiszámíthatóvá vált, és csak nagyon kivételes esetben élt a kegyelemre vonatkozó előterjesztéssel a köztársasági elnöknél.

RÉPÁSSY RÓBERT: AMNESZTIÁT ÍGÉRNI FELELÕTLENSÉG

A Fidesz országos választmányi ülését követő sajtótájékoztatón Répássy Róbert választmányi alelnök úgy fogalmazott: választási kampányban amnesztiát ígérni több mint hiba, ezt tenni felelőtlenség és megdöbbentő.

Répássy Róbert kitért arra is: a kormányzópárt még a gondolatot is elutasítja, hogy kampányban amnesztia-ígéret elhangozzon.

VASTAGH PÁL: AZ AMNESZTIA NEM SZEREPEL A KAMPÁNYBAN

Sem az MSZP programjában, sem a miniszterelnök-jelölt személyes vállalásaiban, sem az illetékes szakmai kabinet anyagában nem szerepel az amnesztia – mondta Vastagh Pál szocialista parlamenti frakcióvezető-helyettes szombaton az MTI-nek.

Vastagh Pál elmondta: azon el kell gondolkodni, hogy mennyire hatékony a szabadságvesztés büntetés túlsúlya, mert az elmúlt négy év alatt a szigorú szabályozás ellenére nem csökkentek a bűncselekmények, és 4 ezerrel nőtt azoknak a száma, akik börtönbe kerültek.

Gál J. Zoltán MSZP-s kampányszóvivő az MTI-nek úgy fogalmazott: nem tudni, hogy a Fidesz kivel vitatkozik, az MSZP-vel biztosan nem, mert – a sajtóban megjelentekkel ellentétben – a pártnak nincsenek az amnesztiára vonatkozó tervei.
– Ilyen nem lesz a Josip Totoknak és a Kaya Ibrahimoknak sem – tette hozzá.

KOVÁCS LÁSZLÓ: ÁLHÍR AZ AMNESZTIA-ELKÉPZELÉS

A szocialista párt elnöke álhírnek minősítette az MSZP amnesztia-elképzeléséről felröppent információkat szombaton, újságíróknak nyilatkozva.

Kovács László Hajdúböszörményben, a választókerületi kampánynyitó előtt kijelentette: olyan tervezet, amely szerint a 2002-2006-os ciklus közepére elképzelhető az amnesztia, sem a szocialista párt választási programjában, sem a jogi szakmai kabinet anyagában, sem Medgyessy Péter Egyetértésben a nemzettel című kormányprogram-elképzelésében nem szerepel.

Répássy Róbert, a Fidesz választmányi alelnöke és Dávid Ibolya MDF-elnök, igazságügy-miniszter is bírálta a nap folyamán a szocialistákat az amnesztia ügyében. A kormánypárti politikusok erről azzal kapcsolatban beszéltek, hogy információk szerint az MSZP programtervezete a 2002-2006-os ciklus közepére elképzelhetőnek tartja az amnesztiát. Mint Kovács László elmondta, nem tudja, hogy a Fidesz és az MDF vezetői számára ki találta ki ezt az állítást, de az MSZP nem foglalkozik ezzel a gondolattal.

A pártelnök szerint a mostani választási kampányban nem ez az első eset, hogy a Fidesz állít valamit az MSZP-vel kapcsolatban, majd nyomban bírálni kezdi a szocialista pártot. Kovács László szavai szerint ugyanígy tett Pokorni Zoltán Fidesz-elnök és Németh Zsolt külügyi államtitkár, amikor azt állította, hogy a szocialisták elnöke a szlovák parlament külügyi bizottságának az elnökével folytatott megbeszélésén a kedvezménytörvény kapcsán a szlovák álláspontot igyekezett befolyásolni.