A rendőrség szerint a tettesek “pihentetik” a vasárnap hajnalban a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsoly református templomából ellopott, 1590-ben nyomtatott Károli-bibliát, és “nyugodtabb napokra várnak, hogy a bibliát értékesítsék vagy kijuttassák az országból.

A rendőrség egyelőre adatokat gyűjt, értesüléseink szerint ahhoz már elegendő információjuk van a nyomozóknak, hogy az esetleges elkövetők körét szűkítsék. Solymosi István alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályának vezetője tegnap sajtótájékoztatón számolt be arról: biztosak abban, hogy a betörésnek több tettese van. Nemzetközi körözést adtak ki ismeretlen tettes ellen, a felbecsülhetetlen eszmei értékű Károli-biblia kutatásába az Interpol is bekapcsolódott.

Szakemberek továbbra is állítják: a kultúrkincset igen nehéz értékesíteni, még külföldön is. A szigorított határőrizetet továbbra is fenntartják, a határőrök és a vámosok valamennyi magyarországi átkelőn a szokásosnál tüzetesebben ellenőrzik a kilépőket. A rendőrség abban reménykedik, hogy valaki felismeri azt a baltát, amelylyel az elkövetők betörték a vizsolyi templom ajtaját. A szerszám nyelét ugyanis egy gyermekágy lábából faragták ki. A biblia nyomravezetőjének a rendőrség által felajánlott hárommillió forintos jutalom – ehhez a kulturális tárca további egymilliót tett hozzá – sokakat mozgósított: több bejelentés érkezett a rendőrökhöz, amelyeket folyamatosan vizsgálnak.