Egy ügyvéd, egy börtönigazgató és egy munkaügyi minisztériumi hivatalnok is horogra került annak a nagyszabású rendőri akciónak a során, amelyben az olasz hatóságok egy kiterjedt maffiahálózatot göngyölítettek fel.

A csütörtöki olasz sajtó részletes hátteret közölt arról a rendőrségi akciósorozatról, amelynek során harminckét ember csuklóján kattant a bilincs. A vizsgálat két évvel ezelőtt kezdődött egy szicíliai klán ellen, nevezetesen a szicíliai Gelából származó három testvér, Antonio, Salvatore és Crocifisso Rinzivillo ellen. Mindannyian a még mindig bujkáló maffiás “keresztapa”, Bernardo Provenzano legközelebbi híveinek számítanak, és több év óta a fővárosba helyezték át “székhelyüket”.

A klán tevékenységének három pillére volt. Az első az építőipari állami megrendeléseket érintette. A pályázatok csalás útján történő megnyerésében egy jól menő római ügyvéd, Franz Russo segítette őket, külön konzorciumot is alakítottak mindehhez. A munkaügyi minisztérium pályázatokat elbíráló részlegében volt egy beépített emberük, aki hasznos útmutatásokkal látta el a bűnszervezetet arról, mely megrendelésekre érdemes ráhajtani, és arról is bőséges információkat adott, mennyire érdemes lejjebb vinni az árajánlatot a pályázat elnyerése érdekében. Rács mögé került egy börtönigazgató is, aki két büntető intézménynek a felújítási munkálatait játszotta át a maffiás testvéreknek.

A Rinzivillo család tevékenységének másik talpköve az olcsón és feketén dolgoztatott munkaerő beszerzése volt. Főleg nincstelen, kiszolgáltatott bevándorlókat fogadtak fel, akiket fillérekért dolgoztattak, különösen olyan munkálatokhoz használva fel őket, amelyeket a maffia alvállalkozóként végeztetett. A klán harmadik bevételi forrása a hús-nagykereskedelem volt. A Gelában, Messinában és az e városok környékén működő hentesüzletek, húsboltok csak a Rinzivillók “konzorciumától” rendelhettek árut. Ha nem ezt tették, a klán Rómába hívta őket “konzultációra”, amely a rendőrség telefonlehallgatásai szerint ilyen és ehhez hasonló közlendőkből állt: “Levágom a fejed, összetöröm a csontod, ha meglátsz engem, már a túlvilágon érezheted magad!”.