Pedofil tartalmú videokazetták előállításának és terjesztésének vádjával 81 személy ellen indult per a nizzai büntetőbíróságon. A hat ével ezelőtt felgöngyölített országos méretű hálózat tagjai között a francia társadalom minden rétege képviselteti magát: tanárok, közlekedési rendőrök, magas beosztású hivatalnokok és munkanélküliek, nők és férfiak egyaránt ülnek a vádlottak padján.

Az egymással a francia minitel-rendszeren és interneten kapcsolatban álló tartó bűnbanda tagjainak kivételesen magas száma miatt a nizzai bíróságon két teremben zajlik a március 1-jéig tartó tárgyalássorozat. Az elkövetőket kiskorúkkal folytatott szexuális aktusok videóra rögzítése, illetve a pedofil kazettákkal való kereskedés címén idézték törvény elé. A francia csendőrség hat évvel ezelőtt, 1996 októberében, alapos előkészítés után lépett akcióba. A Willy kódnevű országos méretű operáció során, egyetlen éjszaka alatt 73 megyében egyszerre 700 csendőr bevetésével állították elő a mintegy 150 gyanúsítottat, akik közül a nyomozás lezárultával végül is 81 személy ellen emeltek vádat.

A tömeges letartóztatás dacára az akció jogi szempontból még így is csak félsikernek minősíthető. A több mint ezer lefoglalt videokazettán szereplő több tucatnyi serdülőkorú, illetve gyermek áldozat közül az évek során alig néhányat tudtak azonosítani. A felvételeken csecsemőkkel való fajtalankodásokat is rögzítettek, az egyik vádlott, állítólag feleségének hozzájárulásával saját 15 éves lányát örökítette meg “forró helyzetben”. A videofelvételek feltételezhetően több európai helyszínen – Franciaországon kívül főleg Hollandiában – készültek.

A szerteágazó hálózat első láncszeme egy nizzai autósiskola 39 éves oktatója volt, nála találták meg az első 15 kazettát, s ezen a szálon elindulva azonosították a megrendelők és viszonteladók körét. A miniteles terjesztésbe bedolgozó ügynökök gondosan rendszerezett katalógust bocsátottak a vevőkör rendelkezésére, ebben “témák” szerint tálalták a kínálatot. TJF kód alatt “nagyon fiatal lányok”, a TJG megjelölés “nagyon fiatal fiúk”, az FV rövidítés “zöld gyümölcs” címen ajánlotta az üzletfeleknek az igényük szerinti szórakoztató kazettát átlagosan 600 frankért (mintegy 20 ezer forint). A megrendelt holmit postai csomagként juttatták el a megrendelőköz. A vádirat szerint 40 ezer tételt forgalmaztak.

Az első tárgyalási napon az egyik vádlottat elengedték, miután sikerült bizonyítania, hogy az általa felvett videón egy 18. évét betöltött, nagykorú lány szerepelt. A vádlottak többsége a perverz üzlet jövedelmezőségével indokolta részvételét a kiterjedt kereskedelmi láncolatban. A francia nyomozóhatóságok borúlátó véleménye szerint a hazai hálózatra mért csapás valószínűleg nem tud jelentős hatást gyakorolni a lendületben lévő világméretű üzletágra.