Egy amerikai szövetségi bíró csütörtökön megsemmisítette John Demjanjuk amerikai állampolgárságát, helytállónak tartva az igazságügyi minisztérium azon állítását, hogy az ukrán származású férfi a II. világháború idején őrként szolgált náci haláltáborokban.

A clevelendi bíró nyolc hónappal a Demjanjuk ügyében tartott tárgyalás után hirdette ki ítéletét, amelyben megalapozottnak találta az igazságügyi tárca beadványát, noha azt szemtanúk vallomásai nem erősítették meg. A tárca többek között második világháborús iratokra – munkafeljegyzésekre és állampolgársági okmányokra – hivatkozva nyújtotta be a férfi állampolgárságának megsemmisítését kérő keresetét.

Az amerikai igazságügyi minisztérium a mostani eljárással már másodszor próbálta megfosztani állampolgárságától Demjanjukot, arra hivatkozva, hogy ahhoz múltját eltitkolva jutott hozzá. Demjanjuk 1981-ben egyszer már elvesztette amerikai állampolgárságát, olyan bizonyítékok alapján, hogy ő volt a lengyelországi Treblinkában 1942-43-ban működött táborban a rabok által – szadista hajlama miatt – “Rettenetes Ivánként” emlegetett őr. Ennek folyományaként Demjanjuk ellen 1981-ben Izraelben is eljárás indult, 1998-ban pedig halálra ítélték, de 1993-ban felülvizsgálták az ítéletet. Előzőleg ugyanis új bizonyíték merült fel, amely cáfolta Demjanjuk és a treblinkai “Rettenetes Iván” azonosságát. Ezt követően Demjanjuk visszatért az Egyesült Államokba.

A 81 éves John Demjanjuk – eredeti keresztnevén Ivan – tagadja a terhére rótt vádakat. Kitart azon állítása mellett, hogy hadifogoly volt: a szovjet hadsereg katonájaként 1942-ben német fogságba esett, és kényszermunkásként dolgozott Németországban. Ügyvédei szerint a férfit talán Ivan Demjanjuk nevű unokatestvérével keverik össze a hatóságok, aki néhány héttel korábban vonult be a szovjet hadseregbe.