Az önkormányzati demokrácia gyakorlásának internetes lehetőségeivel foglalkoznak műszaki szakemberek a Friedrich Neumann Alapítvány és az Alapítvány a Reálértelmiségért közös keddi budapesti vitaestjén.

Johnné Rósenblüth Erzsébet, az Alapítvány a Reálértelmiségért ügyvezető alelnöke az MTI-nek elmondta: a rendezvényre előadónak hívták meg Plutzer Istvánt, a SZÜV Számítástechnikai és Ügyvitelszervező Rt. Lotus Notes termékigazgatóját, aki kidolgozott módszert mutat be arra, miként vonható be internettel a helyi lakosság a települési önkormányzatok munkájába. Az alelnök példáként említette azt a lehetőséget, hogy a különböző témákban interneten közzétett előterjesztésekről az önkormányzatok előre kérjék ki a lakosság véleményét, és már a világhálón küldött javaslatokat is tárgyalják a legközelebbi testületi ülésen vagy falugyűlésen. Jelezte: az alapítványok vitaestjére számos polgármestert is meghívtak.

Johnné Rósenblüth Erzsébet szerint a helyi demokrácia internetes gyakorlásának javaslata nem utópisztikus, mivel a számítógép már nem csak Budapesten, hanem vidéken is elterjedtebb a családoknál, mint azt sokan gondolják. Az alelnök elmondta: a mérnökök, technikusok érdekképviseletére mintegy 10 esztendeje létrehozott alapítvány gyakran szervez műszaki-baráti estnek nevezett rendezvényeket, amelyeken az ország európai uniós csatlakozásával kapcsolatos témákkal foglalkoznak.