Az igazságügyi elmeszakértők teljesen beszámíthatónak minősítették a brüsszeli esküdtszéken többszörös gyilkossággal vádolt Pándy Andrást és leányát, Ágnest, ám szerintük csak az apa tekinthető továbbra is veszélyesnek a társadalomra nézve.

A négy pszichiáter szakvéleménye szerint a 74 és 44 éves vádlott szellemi képességének teljes birtokában követte el tetteit. Kettejük közül András továbbra is közveszélyesnek tekintendő, mert fennáll a veszély, hogy szabadlábra kerülve üldözné vagy manipulálná családjának életben levő tagjait. Ágnes ellenben már nem veszélyes, mert apjával létesített páros viszonya megszűnt.

A pszichiáterek csütörtökön elmondták a tárgyaláson, hogy Ágnes a letartóztatása óta következetesen kitartott vallomása mellett. Két okot tételeznek fel, amiért részt vehetett az általa bevallott gyilkosságokban: kedvében akart járni apjának, illetve attól félt, hogy ha nem segít neki, apja ellene fordul. Az egyik szakvélemény szerint Ágnest önuralom és nagyfokú érzelmi hidegség jellemzi, aminek folytán nehezen nyilvánítja ki érzelmeit. “Nincs benne bűntudat, mert úgy véli, apja parancsára cselekedett” – mondta vallomásában dr. Luc Leroux.

A Pándy család hermetikusan zárt közösségként élt, középpontban a teljhatalmú apával. A családtagok közti kapcsolatok gyengék voltak, mert azok veszélyeztették volna a családapát, aki viszont egymás ellen fordította őket. Leroux szerint ez a modell jól működött egészen addig, amíg Tímea a ráerőszakolt természetellenes kapcsolatból meg nem szülte Márk fiát. Egy másik pszichiáter tényként fogadja el Ágnes állítását, hogy a Pándy családban rendszeres volt a vérfertőző viszony az apa és lányai között.

Pándy András személyiségképe dr. Albert Cardyn szerint azt mutatja, hogy magasan fejlett intelligenciája van, erős fennsőbbségtudattal. Uralkodni vágyó, tekintélyelvű, önimádó, manipuláló személyiség. A vádirat szerint Pándy András és Ágnes lánya vérfertőző viszonyban élt, és megölte Pándy két feleségét és négy gyermekét.