Nem foglaltak le fiktív számlákat a Humet Rt. irodáiban, és a sajtóban ezzel kapcsolatban elterjedt álhírek jelentős veszteséget okoztak a társaságnak – közölte keddi sajtótájékoztatóján Civin János, a vállalat elnöke. Burillák Attila APEH-szóvivő azonban az Üzleti Negyednek elmondta: decemberben az APEH a Humet Rt.-nél foglalta le a 400 millió forint értékű fiktív számlát. Gál László, a cég volt gazdasági igazgatóját a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte az üggyel kapcsolatban.

Nem foglaltak le fiktív számlákat a Humet Rt. irodáiban, és a sajtóban ezzel kapcsolatban elterjedt hírek álhírek – erősítette meg a Humet Rt. korábbi álláspontját Civin János, a társaság elnöke keddi sajtótájékoztatóján. Civin elmondta, hogy az APEH valóban tartott vizsgálatot a cégnél, melynek során 15 300 dokumentumot vittek el a cég irodáiból az adóhivatal munkatársai, akik Civin elmondása szerint megtiltották a cég alkalmazottainak, hogy a házkutatás tényét közzétegyék, vagy kiszivárogtassák.

Civin felhívta a figyelmet arra is, hogy cége hároméves működés alatt sem tudott 400 millió forintos árbevételt produkálni (összesen 388 millió forint volt a Humet árbevétele ezen időszak alatt). Civin szerint az álhír elterjesztése mögött vagy tőzsdei felvásárlási cél (árfolyamcsökkentés eredményezte kedvező részvényáron történő felvásárlás), vagy a konkurencia, vagy politikai érdekek vannak.

Az APEH Bűnügyi Igazgatóságának munkatársai által készített dokumentumok szerint – melyek hat, fiktív számlákat kibocsátó, valamint ezeket befogadó céget sorolnak fel (a számlaérték pontosan 397 millió forint) -, a “számlaügyben” érintett cégek között nem szerepel a Humet Rt. neve.

Az APEH-szóvivő nem tud ilyen dokumentumokról. Miután azonban a Humet elnöke mentesítette az adótitok alól, elmondhatja: a kérdéses társaság, melynél az adónyomozók 400 millió forint értékben, fantomcégek nevében kiállított fiktív számlákat, bizonylatokat, azok elkészítésére alkalmas eszközöket foglaltak le, a Humet Rt. volt. Ha nem mentesítettek volna az adótitok alól, nem állna az APEH módjában, hogy megerősítse a cég nevét. Sajtótájékoztatóján a Humet öngólt lőtt! – mondta el Burillák Attila az Üzleti Negyed kérdésére.

Az elnök megerősítette, hogy Gál Lászlót, a Humet volt gazdasági igazgatóját a házkutatás napján őrizetbe vették, és jelenleg is előzetes letartóztatásban van. A volt gazdasági igazgatót azonban nem az adórendőrség, hanem a bíróság döntése értelmében helyezték előzetes letartóztatásba, mivel a lefoglalt dokumentumok ezt indokolták – tette még hozzá Burillák.