A Kárpótlási Jegytulajdonosok Egyesülete az Alkotmánybírósághoz és a kormányhoz fordult kérelmük elbírálásának felgyorsítása érdekében, azzal összefüggésben, hogy a kárpótlási törvény nem tartalmaz határidőt a kárpótlási jegyek felhasználhatóságával kapcsolatban – derül ki az egyesület közleményéből, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez.

A közlemény utal arra, hogy a Pénzügyminisztérium két és fél éve kapott megbízást a miniszterelnöktől, arra: készítsen előterjesztést a kárpótlási jegyek végleges kivonásának jogi és pénzügyi következményeiről. Az egyesület a közleményben Tállai Andrásnak, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkárának hétfői nyilatkozatára válaszolva megállapítja: a Pénzügyminisztérium két hónapja jelentette be, hogy el akarja kerülni az állam ellen kilátásba helyezett pert. Az egyesület ugyanis javaslatot terjesztett elő a kárpótlási jegytulajdonosok nevében a kárpótlási jegyek végleges kivonásának módjáról, azóta azonban több mint egy hónapot várt a tárca arra, hogy reagáljon az egyesület felvetéseire. “Mindezek fényében nem minősülhet túlzott elvárásnak, hogy a két minisztériumtól (a Pénzügyminisztériumtól, illetve az Igazságügyi Minisztériumtól) legalább néhány konkrétumot, vagy határidőt tartalmazó írásos választ kapjunk a probléma megoldására” – áll a közleményben.

Az egyesület a közleményben felveti: az a pénzügyminisztériumi feltételezés, hogy ma már nem az alanyi kárpótoltak teszik ki a kárpótlási jegytulajdonosok jelentős részét, hanem magánszemélyek és vállalkozások, akik Tállai András álláspontja szerint időnként “igen alacsony árfolyamon vásárolták fel ezeket az értékpapírokat azoktól, akiket az állam kárpótolni kívánt”, nem jelentheti gátját a probléma megoldásának. A közlemény leszögezi: azok, akik az elmúlt években kárpótlási jegyet vásároltak, csakúgy, mint az alanyiak, akik nem tudták felhasználni, vagy megtartották jegyeiket abban bíztak, hogy az állam teljesíti törvényben vállalt kötelezettségét. A kárpótlási jegytulajdonosok most sem megalapozatlan ígéreteket várnak az államtól, hanem a törvény betartását, a kárpótlási törvény konzekvenciáinak levonását – szögezi le a közlemény.