Megtartotta első ülését a Választási Etikai Kerekasztal kedden Budapesten; a részt vevő pártok – a kezdeményező Centrum mellett az MSZP és a Munkáspárt – a fórum szükségessége és folytatása mellett foglaltak állást.

A jelen lévő pártok képviselői jónak, szükségesnek tartják a Centrum kezdeményezését, a kerekasztal létrehozását a választásokon országos listát állító pártok kampányfőnökeinek részvételével, és egyhangúlag úgy ítélték meg, hogy a kezdeményezés hasznos a választási kampány tisztasága szempontjából. Nagy Tamás, a Centrum elnökségi tagja hangsúlyozta: fontos a tisztességes kampány, a durvaság, az indulatok megfékezése. Az MSZP-t képviselő Baja Ferenc kampányigazgató szerint az országos listát állító pártokat egyenrangúaknak kell tekinteni, és ennek meg kell jelennie a közszolgálati médiumokban is. Hozzátette: ha – akár a Választási Etikai Kerekasztal ülésein, akár más fórumon – létrejön az országos listát állító pártok között egy olyan konszenzus, ami képes kikényszeríteni ezen pártok egyenrangú véleményalkotását, akkor az MSZP kész lemondani arról a kiváltságos helyzetről, ami – a Fidesz mellett – a közszolgálati televízió választási műsoraiban megilleti.

  • Ha viszont ez a konszenzus nem jön létre, akkor tekintettel arra, hogy elsősorban nem a szocialista párt felelőssége az, hogy az egyenlő feltételek nem jönnek létre, nem tehetünk mást, mint hogy a mögöttünk álló és ezt a kormányt leváltani szándékozó szavazók véleményének és akaratnyilvánításának érdekében éljünk azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a nyilvánosság számunkra megad – mondta Baja Ferenc. Tóth András, az MSZP közjogi munkacsoportjának vezetője közölte, hogy, a szocialista párt elfogadja a választási etikai kódexet, s részt vesz a Választási Etikai Kerekasztal további ülésein is. Vajnai Attila, a Munkáspárt alelnöke pártja elnökségének döntését ismertetve elmondta: a választási kampányban tapasztalt durva hangnem és a választás demokratizmusát fenyegető jelenségek indokolttá teszik, hogy a Munkáspárt a lehető legtöbb fórumon megjelenjen és kifejtse véleményét.

A politikus kitért arra, hogy eredményesnek bizonyult az általa kezdeményezett éhségsztrájk, mivel az ORTT szerdán foglalkozik a Munkáspártnak a közszolgálati televízió választási műsoraival kapcsolatos kifogásaival, de amíg erről nem születik végleges döntés, az SZDSZ-hez hasonlóan bojkottálják a műsorokban való részvételt. Kónya Imre, a Centrum elnökségi tagja ismertette pártja egy másik kezdeményezését. E szerint javasolják, hogy a március 15-i nemzeti ünnep ne legyen kampánytéma, ne váljon a választási kampány részévé. A fórumon elfogadták a Kónya Imre által előterjesztett javaslatot, miszerint felkérik a Független Jogász Fórumot, hogy a keddi tanácskozáson jelen nem lévő pártokat újból hívja meg a Választási Etikai Kerekasztal tanácskozására.